tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott átalakulás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egyéni vállalkozás átalakulása kft.-vé

Kérdés: Egyéni cég egyszemélyes kft.-vé alakult. A cégbejegyzést követően a vállalkozói igazolvány leadására csak többnapi késéssel került sor. Az okmányiroda a vállalkozást - függetlenül a cégbírósági végzéstől - az igazolvány leadásának napján szüntette meg. Kell-e a megszűnt egyéni cégnek társadalombiztosítási járulékokat (29 százalék és 11,5 százalék) fizetnie a cég bejegyzésétől a vállalkozói igazolvány leadásáig eltelt időre? Az adóbevallásokat az idevonatkozó törvényi előírások szerint a cégbírósági végzés időpontjának a figyelembevételével kell-e elkészíteni? Az egyszemélyes kft. tulajdonosának nincs munkaviszonya.
Részlet a válaszból: […]28. és 122. iránymutatás]. A kérdés első felében vázolt esetben viszont a társadalombiztosítási jogszabályok miatt van némi átfedés az egyéni vállalkozás és a kft.-tagság között. A Gt. 60. §-a értelmében az átalakulással létrejövő gazdasági társaság működését a cégbejegyzést követő napon kezdheti meg. Ekkor szűnik meg tehát az egyéni cég. Ezzel párhuzamosan az egyéni vállalkozó biztosítási kötelezettsége a Tbj-tv. 10. § (1) bekezdése szerint a vállalkozói igazolvány visszaadásának napjáig áll fenn. Ebből következően a cégbejegyzés és a vállalkozói igazolvány leadása közötti időszakban a kérdésben szereplő vállalkozó kettős jogviszonyban áll: egyrészt főfoglalkozású egyéni vállalkozó, másrészt - mint ügyvezető - főfoglalkozású társas vállalkozó. Így, ameddig vállalkozói igazolványa a birtokában van, az egyéni vállalkozásában legalább a minimálbér után meg kell fizetnie a 29 százalék társadalombiztosítási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. december 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 437
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: