tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott ápolási díjban részesülő beltag tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ápolási díjban részesülő beltag közterhei

Kérdés: Meg kell fizetnie a minimálbér alapján a járulékokat egy betéti társaság beltagjának, aki heti 15 órás munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket, és emellett idős nagymamája gondozása miatt ápolási díjban részesül?
Részlet a válaszból: […]ügyvezető esetében csak akkor jöhetne szóba, ha a betéti társaságban társas vállalkozóként is biztosított volna, azaz az ügyvezetés mellett tagsági viszonya alapján részt venne a betéti társaság tevékenységében.Tehát, ha a társaság egyáltalán nem működik vagy működik, ám az említett beltagon kívül van más tagja vagy alkalmazottja, aki részt vesz a bevételszerző tevékenységben, akkor megfelelő ez a megoldás.Ugyanakkor, ha az említett bt.-tag munkájára - az ügyvezetői teendőket meghaladóan - is szükség van, akkor célszerű ezt a tevékenységet is a munkaszerződésében rögzíteni, illetve ha ezzel együtt feladatai már nem "férnének be" a heti 15 órás munkaidőbe, akkor a személyes közreműködést célszerűbb volna társas vállalkozásban ellátni, míg az ügyvezetésre 0 forintos megbízási díjat meghatározva[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. október 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5887
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Beltag munkavégzése ápolási díj mellett

Kérdés: Milyen kódon kell bejelenteni egy betéti társaság beltagját abban az esetben, ha ápolási díj igénybevétele mellett 4 órában munkát végez? Milyen minimumösszeg után kell megfizetni a közterheket ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]folytatott 4 órás munkavégzése mellett. A bejelentését és az adók és járulékok bevallását tehát munkaviszonyban álló személyként (alkalmazás minősége: 20 kód) kell utána teljesíteni. Az adók és járulékok alapját a bt.-beltag részére megállapított munkabér képezi, melynek összege legalább a minimálbér (garantált bérminimum) munkaidővel arányos összegét - esetünkben tehát a felét - kell, hogy elérje. Felhívjuk a figyelmet a következőkre: amennyiben a beltag az ápolási díj folyósítása alatt társas vállalkozóként és nem munkaszerződéssel munkaviszony keretében végez munkát a társaságban (pl. a társasági szerződésben előírtak alapján személyesen közreműködik a tevékenység gyakorlásában, illetve a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el), akkor társas vállalkozóként kell utána az adó- és járulékkötelezettségeket teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy legalább a minimálbér alapulvételével köteles 10 százalékos nyugdíjjárulékot, és a minimálbér másfélszerese után[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. március 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4341

3. találat: Ápolási díjban részesülő cégvezető járulékai

Kérdés: Helyesen jár-e el egy betéti társaság, amely nem fizeti meg a minimumjárulékokat az ápolási díjban részesülő beltagja után, aki a cég vezető tisztségviselője, de a társaság tevékenységében személyesen nem működik közre? A társaság tevékenységét a kültag végzi négyórás munkaviszony keretében.
Részlet a válaszból: […]hozzájárulási adót, a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, továbbá a minimálbér után 10 százalékos nyugdíjjárulékot kellene fizetni. Azért a feltételes mód, mert a 2011. évi CLVI. tv. 458. §-a (1) bekezdésének b) pontja, illetve a Tbj-tv. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében nem terheli a vállalkozást a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség, amennyiben a vállalkozó ápolási díjban részesül, és vállalkozói tevékenységét személyesen nem folytatja.Jelen esetben pedig erről van szó. Az üzletvezető személyesen nem működik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3857

4. találat: Ápolási díjban részesülő beltag

Kérdés: Kell-e valamilyen járulékot fizetnie a tagi jogviszonya után egy betéti társaság ápolási díjban részesülő beltagjának, vagy az ápolási díj főállásnak minősül? Lehet-e többes jogviszonyú vállalkozó az érintett beltag járulékfizetés nélkül? A társaságnak nincs alkalmazottja.
Részlet a válaszból: […]tagja után fizetendő szociális hozzájárulási adóra is, melynek megfizetése alól mentesül a társaság az ápolási díj folyósítása alatt, amennyiben a tag ez idő alatt a személyes közreműködést nem folytatja [2011. évi CLVI. tv. 458. § (1) bekezdésének b) pontja]. A leírtakból következően, ha az ápolási díjban részesülő beltag az ellátás folyósításának időtartama alatt a társaság tevékenységében személyesen közreműködik, az általános szabályok szerint keletkezik utána a járulékfizetési és a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy jövedelem hiányában a beltag 10 százalékos nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíjat) a minimálbér, és 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot a minimálbér másfélszeresének megfelelő összeg után, a betéti társaság pedig a beltag után a minimálbér 112,5 százalékának megfelelő összeg után köteles[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3656

5. találat: Ápolási díjban részesülő beltag közterhei

Kérdés: Keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége a tagi jogviszonyában egy bt. ápolási díjban részesülő beltagjának? Amennyiben igen, lehet-e má­sod­­állásban a társaság beltagja, jövedelem felvétele nélkül? A társaságnak nincs alkalmazottja.
Részlet a válaszból: […]szabály vonatkozik a betéti társaság által a tagja után fizetendő szociális hozzájárulási adóra is, amelynek megfizetése alól mentesül a társaság az ápolási díj folyósítása alatt, ha a tag ez idő alatt a személyes közreműködést nem folytatja [2011. évi CLVI. tv. 458. § (1) bekezdésének b) pontja]. A leírtakból következően, ha az ápolási díjban részesülő beltag az ellátás folyósításának időtartama alatt a társaság tevékenységében személyesen közreműködik, az általános szabályok szerint keletkezik utána a járulékfizetési és a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy jövedelem hiányában a beltag 10 százalékos nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíjat) a minimálbér, és 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot a minimálbér másfélszeresének megfelelő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. január 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3597