tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott állományban tartás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkavállalók állományban tartása

Kérdés: Építőipari vállalkozás tevékenységének időszakossága miatt a munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra küldte. Kijelenteni nem akarja, mivel külföldi munkavállalókra nehéz munkavállalási engedélyt szerezni. Van-e egyéb módja, hogy állományban tartsa őket (pl. igazolatlan távollét)?
Részlet a válaszból: […]munkáltató mérlegelési jogkörben döntheti el, hogy engedélyezi-e a munkavállaló számára a fizetés nélküli szabadság kiadását. Fentiekből következik, hogy a munkáltató a kérdésbeli ügyben nem jár el szabályosan, ha az ő működését érintő ok miatt fizetés nélküli szabadságra küldi a dolgozókat. Nem elfogadható ez akkor sem, ha ilyen ok miatt a munkavállalókat fizetés nélküli szabadság iránti kérelem beadására "kényszeríti". Az igazolatlan hiányzás pláne nem járható út. A megfelelő munkaidő-, pihenőidő-szabályok (pl. munkaidőkeret alkalmazásával, napi egyenlőtlen munkaidőben történő beosztás, és pihenőnapok összevont kiadása) alkalmazásával a munkaidő a törvényes keretek között rugalmasan beosztható úgy, hogy a tevékenység időszakossága miatti kiegyensúlyozatlanság részben vagy egészen kiküszöbölhető. Amennyiben a munkáltató a munkaidőszabályok optimális alkalmazásával sem tud átmenetileg munkát biztosítani, és gazdaságilag indokolt esetben átmenetileg a munkaszerződésben előírtnál kevesebb munkaidőben foglalkoztathatja a munkavállalót, akkor a munkavállalót a kiesett időre (állásidő) személyi alapbére illeti meg. A munkáltatók között ellenszolgáltatás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2139
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: