tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

9 találat a megadott ajándék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Partnertalálkozó

Kérdés: Milyen címen kell figyelembe venni egy kft. által a viszonteladói részére szervezett partnertalálkozón biztosított étel- és italfogyasztást, illetve a felmerült egyéb kiadásokat (bérleti díj, fellépő előadók díjazása)? A programok során a legjobb partnerek és képviselők ajándékként serlegeket, illetve okleveleket is kapnak. Reprezentációnak, üzleti ajándéknak, esetleg egyes meghatározott juttatásnak vagy csekély értékű ajándéknak számítanak ezek a juttatások? Dokumentálni kell a résztvevőket valamilyen módon? Milyen közterheket kell megfizetni a fentiekhez kapcsolódóan?
Részlet a válaszból: […]tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény. Abban az esetben tehát, ha a kft. partnerei, viszonteladói, vevői, ügyfelei részére rendezett találkozó döntően a szakmai programok miatt került megrendezésre, akár reprezentációs eseménynek is tekinthető. Repre-zentációs költségnek a rendezvényhez kapcsolódó vendéglátás - étel, ital, a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatások -, valamint az utazás, szállás és szabad-időprogram költsége minősül, mely után a juttató egyes más meghatározott juttatásként adózik.A reprezentációs kiadások adóalapjába nem kell beszámítani a rendezvény megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos költségeket, például a bérelt helyiség bérleti díját, a programszervezés díját, szakmai program kiadásait, a hangosítás, a kép- és hangfelvétel díját, dekoráció biztosítását, a hoszteszszolgáltatás díját stb., mivel ezek a költségek a kifizető tevékenységével kapcsolatban felmerült, elszámolható költségek.A reprezentációs eseményen átadott ajándékra alkalmazható az üzleti ajándékra vonatkozó szabályozás. Az üzleti ajándék az Szja-tv. 3. §-ának 27. pontja alapján a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék. Az ajándék lehet ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint ezekre szóló utalvány is. Az üzleti ajándék megjelenési formája nyitott, ezért az lehet serleg vagy oklevél is. Az üzleti ajándék fogalmilag nem kötődik valamilyen nevesített eseményhez vagy alkalomhoz, ezért reprezentációs rendezvény keretében, vagy attól függetlenül is adható. Az üzleti ajándéknak felső értékhatára nincs, az adóévben adható üzleti ajándékok száma nem korlátozott.Az Szja-tv. 70. §-ának (4) bekezdése alapján a reprezentáció és az üzleti ajándék juttatása egyes más meghatározott juttatásként adózik, kivéve, ha az Szja-tv. valamely szabálya szerint adómentesnek minősül.Az események, rendezvények minősítéséhez, a repre-zentációs vagy döntően szabadidős rendezvény elhatárolásához olyan célnak megfelelő dokumentációt kell létrehozni, amelyből az adózási szempontból releváns adatok megállapíthatóak. Ilyenek lehetnek a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények, a szervezés, a reklám, a hirdetés, az útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai és hitéleti szabadidőprogram aránya. Célszerű a program körülményeit igazoló dokumentumokon kívül megőrizni a meghívottak,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6818

2. találat: Munkavállaló részére adott ajándék

Kérdés: Elszámolható az Szja-tv. 70. §-a (6) bekezdésének b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásként a munkáltató által több kisebb csoportos rendezvény keretében az 5 éve náluk dolgozó munkavállalók részére ajándékozott, céges logóval ellátott, díszdobozos ezüstérme, tekintettel arra, hogy a tárgy összértéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát, vagy az érmét az Szja-tv. 69. §-a (4) bekezdésének b) pontja alapján bérként kell elszámolni, a díszdobozt pedig csekély értékű ajándékként?
Részlet a válaszból: […]átadott ajándéktárgyak egyes más meghatározott juttatásként történő adózásához.Nem alkalmazható az egyes más meghatározott juttatásra vonatkozó adózás akkor, ha az ajándék az Szja-tv. 69. §-a (4) bekezdésének b) pontja szerinti kizáró rendelkezés alá esik. Így a természetes vagy tenyésztett gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, valamint ékszerutánzat, érme juttatásakor nem a kifizető, hanem a magánszemély kötelezett az adó megfizetésére. A magánszemély jövedelemszerzésének jogcímét a magánszemély és a bevételt juttató személy között egyébként fennálló jogviszony határozza meg [Szja-tv. 2. § (6) bekezdés]. A kérdéses esetben a felek között munkaviszony áll fenn, ezért a jövedelem a magánszemély munkaviszonyból származó jövedelmeként adó- és járulékköteles.A rendezvényen átadott díszdoboz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6687
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Külföldi üdülés címén adott ajándék

Kérdés: Milyen jogcímen fizethető ki a külföldi üdülésre adott 500 000 forint/fő összeg, amelyet egy kft. megalakulásának 15. évfordulója alkalmából ajándékba kapnak a tulajdonosok? Milyen adó- és járulékvonzata van ennek a kifizetésnek?
Részlet a válaszból: […]a kifizető természetbeni juttatást nyújt. Az adófizetési kötelezettség a kifizetőt terheli: 54 százalék személyi jövedelemadó és a személyi jövedelemadóval növelt juttatási értékre 29 százalék társadalombiztosítási járulék a biztosított tulajdonos után. A tulajdonost ebben az esetben nem terheli az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség. Ha a tulajdonos nem biztosított, akkor társadalombiztosítási járulék helyett 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Ha a külföldi üdüléshez pénzzel járul hozzá a kifizető, akár úgy is, hogy a magánszemély nevére szóló számlát megtéríti, akkor a magánszemély szerez nem önálló tevékenységből származó összevonandó jövedelmet, a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. április 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1749
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Csekély értékű ajándék

Kérdés: Valóban nem adhat adómentesen kis összegű ajándékot egy társadalmi szervezet (önsegélyező egylet) a tagjai részére 2007. évben?
Részlet a válaszból: […]tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának adhat. A munkáltató a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, a volt munkáltató vagy annak jogutódja a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és vele közös[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. november 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1604

5. találat: Sporteredmény miatti adomány közterhei

Kérdés: Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az adományozónak, illetve az adományozottnak abban az esetben, ha sporteredmény (pl. olimpiai bajnoki cím) után autó vagy egyéb adomány adására kerül sor?
Részlet a válaszból: […]ellenszolgáltatási kötelezettség nélkül kapja. Ha az adott tárgy szolgáltatás ellenértéke, akkor annak a státusnak - egyéni vállalkozás, önálló tevékenység - a bevétele, amelynek keretében a sportoló a tárgyhoz jut. Ha az ajándékhoz magánszemélyként jut, akkor egyéb jövedelemnek minősül, és adófizetési kötelezettség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 903
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

6. találat: Természetbeni juttatás

Kérdés: Természetbeni juttatásként számolható-e el a munkáltató által 2003. december hóban vásárolt ajándéktárgy, ha azt 2004-ben adja a dolgozónak?
Részlet a válaszból: […]megszerzésének időpontja a tulajdonjog megszerzésének időpontja, vagy - ha az korábbi időpont - az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette. E szabályokból megállapítható, hogy ha a magánszemély tulajdonába 2004-ben került a 2003-ban vásárolt ajándéktárgy, akkor 2004. évi jövedelem keletkezett, és a juttatás időpontjában érvényes adózási szabályokat kell alkalmazni. A magánszemély nem pénzben kapott vagyoni érték után is úgy adózik, mintha ahhoz pénzben jutott volna, kivéve ha a juttatásban minden munkavállaló azonos mértékben és módon, mindenki[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 738
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

7. találat: Dolgozó részére adott ajándék

Kérdés: Egy cég a dolgozóinak minden évben 3 alkalommal (Mikulás, karácsony, szilveszter) 5000 forint értékű élelmiszercsomagot ajándékoz. Ahhoz, hogy ez mind a munkáltató, mind a dolgozó részéről adó- és járulékmentes legyen, kell-e tételes számla, vagy elegendő, ha a bolt az általa elkészített csomagok darabszámát, egységárát, illetve végösszegét írja fel a számlára?
Részlet a válaszból: […]mellékletének 8.19. pontja alapján. Az adómentesség érvényesüléséhez a kifizetőnek azt kell bizonylatolnia, hogy az adott magánszemély egy évben három alkalomnál többször nem részesült 5000 forint értéket meghaladóan juttatásban. Az adómentesség szempontjából közömbös, hogy az ajándékcsomagokról tételes
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 664
Kapcsolódó tárgyszavak:

8. találat: Dolgozó részére adott ajándék

Kérdés: Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik a biztosítási jogviszonyban nem álló, és biztosítási jogviszonyban álló dolgozók részére a nemzetközi nőnap alkalmából adott virágcsokor értéke alapján?
Részlet a válaszból: […]Az adómentesség szempontjából közömbös, hogy a magánszemély biztosítási jogviszonyban van-e. Ha az adott ajándék értéke meghaladja a mentesség határát, akkor az adóköteles rész a magánszemély "jogcím szerinti" jövedelme. Ezt azt jelenti, hogy a magánszemély a kifizetőhöz fűződő jogviszonya szerinti jövedelmet, pl. munkaviszonyból származó jövedelmet szerez. Az adóköteles rész után a magánszemélynek és kifizetőjének úgy kell teljesítenie az adó- és járulékkötelezettséget, mintha a magánszemély pénzbeli jövedelmet szerzett volna. A biztosítási jogviszonyban állók esetében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 646
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

9. találat: Dolgozónak adott ajándék

Kérdés: Egy cég a karácsonyi ünnepekre tekintettel dolgozóinak kb. 12 000 forint értékű élelmiszercsomagot ajándékozott. Ugyanezt tervezi húsvétra is. Milyen közterheket kell ez után a juttatás után a kifizetőnek lerónia? Figyelembe lehet-e venni az 500 forint adómentességet?
Részlet a válaszból: […]természetbeni juttatás, vagy a magánszemély jogviszonyára tekintettel szerzett jövedelem. Az adóköteles rész akkor természetbeni juttatás, ha az ingyenes vagy kedvezményes termékátadásra vagy szolgáltatásra törvény vagy törvényi felhatalmazás alapján más jogszabály rendelkezése következtében került sor [Szja-tv. 69. § (1) bekezdés c) pont], vagy a munkáltató valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon juttatta, és a termék megszerzése, illetve a szolgáltatás igénybevétele minden munkavállaló számára ténylegesen elérhető [Szja-tv. 69. § (1) bekezdés d) pont], vagy a juttatást kollektív szerződésben rögzítetten, munkavállalói csoportonként adták azonos feltételekkel és módon [Szja-tv. 69. § (1) bekezdés e) pont]. Ha a juttatás természetbeni juttatásnak minősül, a munkáltatónak 44 százalék személyi jövedelemadót, 29 százalék társadalombiztosítási járulékot és 3 százalék munkaadói járulékot is kell fizetnie. Ha a juttatás nem minősül természetbeni juttatásnak, akkor az adóköteles rész a magánszemély munkaviszonyból származó bérjövedelme [Szja-tv. 25. § (1) bekezdés]. A magánszemélynek a progresszív adótábla szerinti személyi jövedelemadót, 8,5 százalék nyugdíjjárulékot, 4 százalék egészségbiztosítási járulékot és 1,5 százalék munkavállalói járulékot kell fizetnie. A munkáltató 29 százalék társadalombiztosítási járulékot és 3 százalék munkaadói járulékot köteles fizetni. Az adó alapja a megszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci érték [Szja-tv. 5. § (8) bekezdés]. A szokásos piaci érték az Szja-tv. 3. § 9. pontja szerint független felek között az összehasonlítható körülmények esetén egymás között érvényesített ár (konkrét ár), vagy amit egymás között érvényesítenének (ársávba eső árak valamelyike). Független felek azok, akik között nem áll fenn olyan szoros gazdasági, jogi kapcsolat, amelynek révén legalább az egyik fél meghatározó befolyást tud gyakorolni a másik fél gazdasági döntéseire, vagy amelynek révén a felek egymással szoros együttműködésben folytatják tevékenységüket. A szokásos piaci értéket csökkenti a beszerzésnél elért, elérhető árengedmény. Nem független felek között a szokásos piaci értéket az összehasonlító árak módszere, a viszonteladási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 533
Kapcsolódó tárgyszavak: ,