tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adószám tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Járulékfizetési kötelezettség kezdete

Kérdés: Mikortól áll fenn a járulékfizetési kötelezettség egy 2007. december 28-án alakult kft. esetében, amely az adószámát csak 2008. január 14-én kapta meg?
Részlet a válaszból: […]§-a, illetve 10. § (2) bekezdése, 4. § d) pontja]. Az adószám kézhezvétele és a járulékfizetés között összefüggés nincs. Tehát amennyiben a cég már 2007. december 28-án megkezdte tevékenységét, akkor a járulékfizetési kötelezettség is ettől a naptól áll fenn. Amennyiben a társasági szerződés erre vonatkozóan más dátumot tartalmaz, vagy nem tartalmaz előírást, és a tagok személyes közreműködéséről taggyűlés vagy különmegállapodás rendelkezik, akkor nincs akadálya az ettől eltérő időpont figyelembevételének. Mindenesetre az Art. 16. § (9) bekezdése lehetővé teszi, hogy az előtársaság a cégbejegyzési kérelme benyújtása napjáig tartó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2117
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Magánerős építkezésen dolgozó munkavállalók bejelentése

Kérdés: Mi a teendője annak a magánszemélynek, aki családi háza építésekor bejelentés nélkül alkalmazott munkavállalókat? A munkaügyi ellenőrzés során "fekete-munkaerő" alkalmazása miatt megbüntették a magánszemélyt, és munkaviszonynak minősítették a foglalkoztatást. Hogyan teheti meg a bejelentést adószám nélkül, tekintettel arra, hogy az APEH magánépítkezésre nem tud adószámot adni?
Részlet a válaszból: […]jövedelmet juttat. Az Art. 178. § 2. pontja értelmében munkáltatónak minősül a Tbj-tv. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztató a munkaviszony alapján foglalkoztatottak tekintetében. A munkáltatónak is minősülő foglalkoztatót az Art. 14. § (1) bekezdésében megjelölt adókötelezettség terheli (pl. bejelentés, bevallás, adófizetés, adóelőleg-fizetés stb.). Az Art. 17. § (1) bekezdésének c) pontja értelmében az adózónak, ha adókötelezettsége, adóköteles bevételszerző tevékenysége egyéni vállalkozói igazolványhoz, eljárás megindításához nem kötött, a tevékenység megkezdését megelőzően az adóhatóságnál az e célra szolgáló nyomtatványon, írásban kell teljesítenie bejelentkezési kötelezettségét. Ha az adózó bejelentkezési kötelezettségét - jogszabálysértő módon - a tevékenység megkezdését követően teljesíti, a bejelentkezés során a tevékenység kezdő időpontját is köteles az állami adóhatósághoz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. október 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1968