tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adóköteles természetbeni juttatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Melegétkezési utalvány közterhei

Kérdés: Terheli-e a dolgozót szja- és egyénijárulék-fizetési kötelezettség abban az esetben, ha havonta több mint 12 000 forint értékű melegétkezési utalványt kap?
Részlet a válaszból: […]meghaladó rész tehát főszabályként a magánszemély adóköteles jövedelme. Miután az étkezési utalványt munkaviszonyra tekintettel kapja a magánszemély, munkaviszonyból származó, összevonandó bérjövedelemnek tekinthető, mely után a feltételek fennállása esetén adójóváírás is érvényesíthető. A bérjövedelemnek minősülő étkezési hozzájárulás után mind a munkáltatót, mind a munkavállalót az általános szabályok szerint terheli a járulékfizetési kötelezettség is. A főszabálytól eltérő rendelkezéseket fogalmaznak meg az Szja-tv. 69. §. (1) bekezdés d) és e) pontjai. Az adóköteles természetbeni juttatás után az adózási teher a munkáltatóra fordul, ha a munkáltató valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttat adóköteles bevételt. Ugyancsak a munkáltató teljesíti az adófizetési kötelezettséget, ha a termék, a szolgáltatás azonos értékben meghatározott keret terhére valamennyi juttatásban részesülő magánszemély számára ugyanazon termék- vagy szolgáltatáskörből azonos feltételekkel választható, feltéve hogy a termék megszerzése (választása), illetve a szolgáltatás igénybevétele (választása) bármelyikük számára ténylegesen is elérhető (cafeteria). Ebben az esetben a munkáltató által biztosított keretben tulajdonképpen benne foglaltatik a közteher is. Nem a dolgozó, hanem a munkáltató fizeti meg a természetbeni juttatások utáni adóterhet, ha a munkáltató valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat (pl. kollektív szerződés, szervezeti és működési szabályzat, közszolgálati szabályzat stb.) alapján több munkavállaló, azaz munkavállalói csoportok részére juttat azonos feltételekkel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2569