tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adóalap-kiegészítés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szuperbruttósítás társadalombiztosítási ellátások esetén

Kérdés: Meg kell-e emelni 27 százalékkal a TGYÁS, GYED, illetve a táppénz összegét a személyi jövedelemadó számításánál, tekintettel arra, hogy a foglalkoztató ezek után nem fizet társadalombiztosítási járulékot?
Részlet a válaszból: […]megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem és a (3)-(4) bekezdés szerinti adóalap-növelő összeg...." Az Szja-tv. 29. § (3) bekezdése szerint: "Az (1) bekezdésben említett adóalap-növelő összeg az (1) bekezdés szerinti jövedelem - kivéve ha az adóterhet nem viselő járandóság - után a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény szerinti, a társadalombiztosítási járulék általános mértékével megállapított összeg, illetve biztosítási kötelezettség hiányában az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerinti, az összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékével megállapított összeg (bármelyik a továbbiakban: adóalap-kiegészítés)." A hivatkozott 29. § (3) bekezdés alapján csak az adóalap-kiegészítés mértékének meghatározása szempontjából releváns a társadalombiztosítási járulék általános mértéke, illetve az egészségügyi hozzájárulás mértéke, az adóalap-kiegészítés nem kötődik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. március 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2904

2. találat: Nem kifizetőtől származó jövedelem

Kérdés: A szuperbruttósítás során a jövedelmet a kifizető által viselt 27 százalék társadalombiztosítási járulékkal kell megnövelni. Kell-e alkalmazni ezt a szabályt akkor is, ha a jövedelem nem kifizetőtől származik, tehát nem fizettek utána 27 százalék társadalombiztosítási járulékot?
Részlet a válaszból: […]önálló tevékenység jövedelmére (munkaviszonyból származó jövedelem, társas vállalkozó személyes közreműködői díja stb.); - egyéb jövedelmekre az adóterhet nem viselő járandóságok (pl. nyugdíj) kivételével. Az adóalap-kiegészítés mértéke 27 százalék, amely mérték megegyezik a társadalombiztosítási járulék, illetve a százalékos egészségügyi hozzájárulás mértékével. Az adóalap-kiegészítés azonban nemcsak azoknál a jövedelmeknél alkalmazandó, amelyeknél ténylegesen történt járulékfizetés, hanem minden összevonás alá eső jövedelemnél. Adóalap-kiegészítést a külön adózó jövedelmekre nem kell számítani, így nem szuperbruttósodik az ingatlanértékesítés jövedelme, az osztalékjövedelem, az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2854