tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott adategyeztetés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Adategyeztetés

Kérdés: Hová fordulhat a magánszemély abban az esetben, ha az adategyeztetésről szóló határozatában nem szerepelnek az egyetemi évei?
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásban, ezért arról az értesítés közlését követő hatvan napon belül nyilatkozni kell, és a felsőfokú tanulmányokat igazoló leckekönyvet meg kell küldeni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.Mit érdemes még tudni a felsőfokú tanulmányok szolgálati időként történő elismeréséről?Az öregségi nyugdíj megállapítása során az 1998. január 1-je előtt folytatott - legfeljebb a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges - tanulmányok idejét lehet szolgálati időként figyelembe venni. A hozzátartozói nyugellátás megállapítása esetén nincs ilyen időbeli korlátozás.Felsőfokú tanulmányok címén szolgálati időnek a tanulmányi időszak (tanulmányi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6814
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Szolgálati idő

Kérdés: Érdemes bejelenteni a katonai szolgálatot abban az esetben, ha a nyugdíjbiztosítási adategyeztetés során a sorkatonai szolgálat teljes idejére munkaviszonyt igazoltak? Jelenthet ez a nyugdíj szempontjából pozitív változást?
Részlet a válaszból: […]megállapítása szempontjából szolgálati időnek minősül. Mivel szolgálati időt csak egyszeresen lehet figyelembe venni, ezért a katonaság idejének más módon - például katonakönyvvel -
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5675

3. találat: Adategyeztetési eljárás

Kérdés: Kérhető e-mailen keresztül az adategyeztetési eljárás lefolytatása?
Részlet a válaszból: […]ügyfélbeléptető és -azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása után biztonságosan kapcsolatba léphessenek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal, illetve más, elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervvel. Tekintettel arra, hogy az e-mail nem felel meg a jogszabályok által meghatározott azonosítási kritériumoknak, ebben a formában adategyeztetési kérelem nem nyújtható[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4885
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Nyugdíj-biztosítási adategyeztetés

Kérdés: Mit jelent az pontosan, hogy a nyugdíj­intézet mindenkivel egyezteti az adatait?
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásában róluk szereplő adataikat. Azokat az adatokat, amelyek várhatóan a majdani nyugellátásuk megállapítása során figyelembevételre kerülnek. Az ügyfélnek a végzés és az annak részét képező kimutatásnak a kézhezvételétől számított 60 nap (2015 előtt indult eljárásban 90 nap) áll rendelkezésére ahhoz, hogy az adatait észrevételezze vagy egyetértését jelezze. Amennyiben eltérést tapasztal, azt az igazgatási szervnek jeleznie kell, amely észrevételek, jelzések tisztázásra kerülnek. A bizonyítandó időszakra javasoljuk a rendelkezésre álló egykorú okiratokat csatolni.A hivatal által kezdeményezett eljárásban a dokumentumok ugyan papíralapon kerülnek kiküldésre, de az ügyfél az eljárás bármely szakaszában - sőt a tájékoztatólevél kézhezvételét követően is - kérheti a kapcsolattartás módjának elektronikusra változtatását. Ebben az esetben az eljárásban minden dokumentum (végzés, határozat, megkeresés stb.) ügyfélkapun keresztül jut el az ügyfélhez, és az ügyfél ugyanilyen módon, soron kívül el tudja juttatni az igazgatási szervhez a szükséges dokumentumokat. (Aki még nem rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, azt bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodán, az adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy a külképviseleteken kezdeményezheti, illetve a regisztrációs folyamat interneten is indítható a www.magyarorszag.hu oldalon.)Az adategyeztetési eljárás végén az elismert időszakokról és kereseti, jövedelmi adatokról az illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatóság határozatot hoz. Ha az ügyfél a végzésre 60 napon belül nem válaszol, nem tesz észrevételt, úgy kell tekinteni, hogy a végzésben foglaltakkal egyetért, és az eljárást lefolytató igazgatási szerv az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4659

5. találat: Adategyeztetés

Kérdés: Milyen okból indíthatott adategyeztetést a nyugdíj-biztosítási igazgatóság, ha a biztosított ezt nem kérte, de mégis ilyen jellegű tájékoztatást kapott?
Részlet a válaszból: […]szolgáló adatokat már az aktív korban, járulékfizetőként a jogszerzéshez közeli időpontban megismerje, és - szükség esetén - az esetlegesen eltérő adatokról igazgatóságunkat tájékoztassa annak érdekében, hogy a tisztázásra ne a majdani nyugellátás megállapítása során, évek (évtizedek) múlva kerüljön sor. Ez az eljárás hivatalból indul, tehát a biztosítottnak nincs tennivalója, mert a lakóhely szerinti nyugdíj-biztosítási igazgatóság kimutatást küld a hatósági nyilvántartásban található jogszerzésről.Az eljárás határozattal zárul, amelynek jogerőre emelkedésével egyidejűleg az adatok egy végleges adatbázisba kerülnek.Az egyeztetési eljárást a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek hivatalból folytatják le, illetve az adat­egyeztetést szükség esetén kérelemre is lefolytatják.Jelenleg hivatalból az 1955 és 1959 között született biztosítottakkal történő adategyeztetési eljárások indulnak. Az 1960. évben vagy azt követően született (volt) biztosítottak esetén az egyeztetési eljárást később, ötéves korcsoportonként indítják meg. Egy öt­éves korcsoport kiértesítésére tehát két év áll rendelkezésre. Végül minden biztosított egyeztetett adata áll rendelkezésre a nyugdíjbiztosítás közhiteles hatósági nyilvántartásában.Az egyeztetési eljárás során a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek a nyugdíj-biztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatairól kimutatást készítenek, amely tartalmazza a nyugdíjazáskor figyelembe vehető valamennyi jogviszonyát, megszerzett szolgálati idejét, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a nyilvántartott nyugdíjjárulék-köteles kereseteit, illetve a levont nyugdíjjárulék összegét, továbbá az egyéb szolgálati, jogosultsági időnek minősülő időtartamokat. A kimutatást az előzetes tájékoztatás során kérheti papíron vagy elektronikusan.A kimutatás kézhezvételét követő 90 napon belül az abban nem szereplő vagy tévesen feltüntetett adatokra vonatkozóan észrevételt tehet a nyugdíj-biztosítási szervhez, a helyes adatokat igazoló, alátámasztó dokumentumok megküldésével. Ekkor nyílik lehetőség egyéb, szolgálati időnek minősülő időszakok elismerését kezdeményezni, például a korkedvezményre jogosító[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. szeptember 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4505