tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

11 találat a megadott 1951-ben született férfi tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: 1951-ben született férfi nyugellátása

Kérdés: Kérheti-e, illetve érdemes-e kérnie a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítását egy 1951-ben született férfinak?
Részlet a válaszból: […]amennyiben a 60. életévét betölti, és rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, valamint azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Az előrehozott öregségi nyugdíj összege csökkentett mértékben kerül megállapításra, a csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát. Az előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét a) annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti. Az öregségi nyugdíjat a K02. vagy a K03. számú nyomtatványon igényelheti, melyeket a www.onyf.hu internetes oldalról[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3292
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Nyugdíj összegének megállapítása

Kérdés: Valóban csökkentett összegben állapítják-e meg a nyugdíj összegét egy 1952-ben született nő és egy 1951-ben született férfi esetében annak ellenére, hogy mindketten rendelkeznek 40 év szolgálati idővel? A munkavállalók 2011-ben szeretnének nyugdíjba vonulni.
Részlet a válaszból: […]esetben kerül csökkentett összegben megállapításra, ha az igénylő 40 év szolgálati idővel nem rendelkezik, de legalább 37 év szolgálati időt szerzett. Az 1950. december 31-ét követően született férfiak, valamint 1958. december 31-ét követően született nők az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel jogosultak előrehozott öregségi nyugdíjra, amennyiben legalább 37 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem állnak. Az előzőekben ismertetetteken túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult a) az a legalább 37 év szolgálati idővel rendelkező és biztosítással járó jogviszonyban nem álló nő is, aki aa) 1954-ben született, és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte, ab) 1955-ben született, és 61. életévét betöltötte, ac) 1956-ban született, és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte, ad) 1957-ben született, és 62. életévét betöltötte, ae) 1958-ban született, és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte; b) az a férfi is, aki legalább 42 év szolgálati idővel rendelkezik, biztosítással járó jogviszonyban nem áll, és ba) 1952-ben vagy 1953-ban született, és 60. életévét betöltötte, bb) 1954-ben született, és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte. Az érintetteknek az előrehozott nyugellátás összegét már minden esetben csökkentett összegben kell megállapítani. A csökkentés mértéke az igénylő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3087

3. találat: 1951-ben született férfi

Kérdés: Mikor mehet nyugdíjba egy 1951-ben született, 43 év munkaviszonnyal rendelkező férfi?
Részlet a válaszból: […]előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Felhívjuk a kérdező és valamennyi kedves olvasónk figyelmét arra, hogy az 1950. december 31-ét követően született férfiak, valamint az 1958. december 31-ét követően született nők esetében az előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb, akkor először 3,6 százalékkal, majd annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. A csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg a 8,4 százalékot. Amennyiben az igénylő az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, akkor az öregségi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2927
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: 1951-ben született férfi nyugdíjazása

Kérdés: Elmehet-e 2011-ben nyugdíjba egy 1951. június 15-én született férfi, aki jelenleg 41 év szolgálati idővel rendelkezik?
Részlet a válaszból: […]nem áll. Összegezve a fentiekben leírtakat: a szóban forgó 1951. június 5-én született férfi legkorábban 2011. június 5-én szerez jogosultságot előrehozott öregségi nyugdíjra. Amire mindenképpen oda kell figyelnie akkor, amikor az előrehozott nyugellátás igénybevétele felől dönt, hogy a nyugdíja összegét a jelenleg hatályos jogszabályok szerint úgy kell majd meghatározni, hogy annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb. Amennyiben az érintett az öregségi nyugdíjkorhatárnál - jelen esetben a 62. életév betöltése - több mint egy évvel fiatalabb, akkor először 3,6 százalékkal, majd annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. Az előrehozott öregségi nyugdíj összegének minimális csökkentése 3,6 százalék, maximális csökkentése 8,4 százalék lehet. Az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2867
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: 58 éves férfi munkavállaló megállapodása

Kérdés: Érdemes-e megállapodást kötnie a nyugdíjbiztosítóval, avagy elegendő, ha nyugdíjjogosultságáig csak a havi 4500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti meg az az 58 éves férfi munkavállaló, aki több mint 40 év igazolt szolgálati idővel rendelkezik, és munkahelye egy multinacionális cégnél ez év végén megszűnik?
Részlet a válaszból: […](24+9,5) = 33,5 százalék, alapja pedig legalább a minimálbér. Ez azt jelenti, hogy a havi költsége minimálisan közel 24 ezer forint. A járulékfizetésért cserébe a megállapodást kötő - jelen esetben - 2 évnyi szolgálati időt szerez, amely (figyelembe véve a Tny-tv. 12. §-át) legfeljebb 4 százalékkal növeli meg a várható nyugdíja mértékét. Viszont a minimálbér, mint ellátási alap, az átlagkeresetét nyilván csökkenti. Így összességében - figyelembe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2739

6. találat: 1951-ben született férfi és 1952-ben született nő nyugellátása

Kérdés: Mikortól mehet el korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjba egy 1952. január 1-jén született nő, illetve egy 1951-ben született férfi, aki rendelkezik a szükséges szolgálati idővel?
Részlet a válaszból: […]legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontját megelőzően egy évvel - megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról, ha 1. a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort betöltötte, vagy 2. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti, továbbá 3. rendelkezik az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt, és az illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt szolgálati idővel. A korengedményes nyugdíj igénybevételének lehetőségét kizárja az, ha a munkavállaló az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte, vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti. Férfiak és nők egyaránt legkorábban akkor kérhetik a korengedményes nyugdíj megállapítását, ha betöltötték az 57. életévet, és rendelkeznek 40 év, illetőleg legalább 37 év szolgálati idővel, valamint a munkaviszonyukat legkésőbb a nyugdíj megállapítását megelőző napon közös megegyezéssel megszüntették. Visszatérve a konkrét kérdésre, mivel jelen esetben az 1952-ben született nő, illetve az 1951-ben született férfi eleget tesz a korengedményes nyugdíjjogosultság alapvető feltételeinek, így abban az esetben, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bedolgozói jogviszonyban, szövetkezeti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2525

7. találat: 1951-ben született férfi korengedményes nyugdíja

Kérdés: Van-e lehetőség arra, hogy egy kft. átvállalja 1951 júniusában született férfi alkalmazottja részére az öregségi nyugdíjig hátralévő időre eső járulékokat? Mikortól számít ebben az esetben nyugdíjasnak a munkavállaló, és mely időponttól jár neki a nyugdíj? Elszámolhatja-e költségként a munkáltató az alkalmazott után megfizetett összeget, és csökkentheti-e vele az adóalapját?
Részlet a válaszból: […]által előzetesen igazolt - a Tny-tv. 9. §-ában vagy a 10. § (1) bekezdésében meghatározott szolgálati idővel. A munkavállaló esetében ez a korhatár az 57. életéve. Tehát korengedményes nyugdíját - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - 2008 júniusától (születésnapjától) lehet megállapítani. A fentiekben említett kormányrendelet értelmében a korengedményes nyugdíjazás további feltétele, hogy a foglalkoztató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a - nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv által megállapított - nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti, és az első tényleges folyósítás naptári évében irányadó összegben a postaköltségeket is megtéríti annyi naptári hónapra, amennyire a korengedményes nyugdíjat folyósítani kell. Amennyiben ugyanis a foglalkoztató az előírt fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a megállapító határozat visszavonásáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság kezdeményezésére az ellátást megállapító nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek gondoskodnia kell. Ha a foglalkoztató a kormányrendeletben foglalt fizetési kötelezettségének a foglalkoztató és a munkavállaló által kötött megállapodás szerint eleget tesz, a munkavállaló a regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóság által kiadott, korengedményes nyugdíjat megállapító határozatban foglalt időponttól (a nyugellátás folyósításának kezdőnapja) nyugdíjasnak minősül. Részére az ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ettől az időponttól[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2216

8. találat: Magyarországon élő pakisztáni állampolgár nyugdíjjogosultsága

Kérdés: Jogosult lesz-e valamikor Magyarországon nyugdíjra az az 1951-ben született pakisztáni állampolgár, aki 1996-ban érkezett Magyarországra, ahol feleségül vett egy magyar állampolgárságú nőt, és 1997-től 2000-ig napi 8 órában, 2000-től napi 4 órában járulékköteles tevékenységet végzett? Jelenleg feleségével közös betéti társaságában kültagként dolgozik napi 4 órában havi 32 750 forint javadalmazás ellenében. A férfi letelepedési engedéllyel rendelkezik.
Részlet a válaszból: […]tevékenységében a kültagnak nem kell feltétlenül részt vennie. A kültag jelenleg napi 4 órában dolgozik havi 32 750 forintért, míg 1997-től 3 éven keresztül teljes munkaidőben, napi 8 órában szintén minimálbérért dolgozott, amely jövedelem alapján társadalombiztosítási járulékot fizetett, illetve fizet. Az a tény, hogy dolgozik, és havi jövedelme van, azt feltételezi, hogy alkalmazotti jogviszony keretében vesz részt a bt. tevékenységében. A Tbj-tv. 5. § (1) bekezdése tételesen felsorolja, ki minősül biztosítottnak: az a) pont szerint: a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban stb. álló személy tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik. A biztosított járulékalapot képező jövedelme után a foglalkoztató is és a foglalkoztatott is társadalombiztosítási járulék megfizetésére köteles. A Tny-tv. 5. § a) pontja értelmében e törvény hatálya kiterjed a Tbj-tv. szabályai alapján biztosítottnak minősülő személyekre és foglalkoztatókra. A saját jogú nyugellátás és a hozzátartozói nyugellátás olyan keresettől, jövedelemtől függő rendszeres pénzellátás, amely meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén a biztosítottnak (volt biztosítottnak), illetve hozzátartozónak jár [Tny-tv. 4. § (1) bekezdés a) pont]. A Tbj-tv.-ben biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot megfizették. A nyugdíjra jogosultság egyik alapvető feltétele a jogszabályban meghatározott szolgálati idő megszerzése. Öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a 62. életévét (továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betölti, és legalább 20 év szolgálati időt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. január 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2050

9. találat: 1951-ben született férfi nyugellátása

Kérdés: Elmehet-e még az idén korkedvezményes nyugdíjba az az egyéni vállalkozó, aki 2008. január 4-én tölti be az 57. életévét, és rendelkezik a szükséges szolgálati idővel?
Részlet a válaszból: […]nem tesz említést ilyen munkavégzésről, így feltételezzük, hogy a kérdése az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozik. Azaz arra az esetre, amikor az öregségi nyugdíjra irányadó nyugdíjkorhatárhoz képest (62. életév) korábbi időpontban lehet igénybe venni a társadalombiztosítási nyugellátást. A Tny-tv. 2008. december 31-ig hatályos rendelkezései szerint az előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a nőnek, aki az 57. életévét betöltötte, feltéve hogy legalább 38 év szolgálati időt szerzett, és biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Az említett nyugellátásra férfi akkor jogosult, ha 60. életévét betöltötte, és a szükséges (38 év) szolgálati időt megszerezte, feltéve hogy biztosítással[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. november 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2000

10. találat: Előrehozott öregségi nyugdíj

Kérdés: 1951-ben született, 16 év korkedvezményre jogosító idővel rendelkező férfi mikor mehet előrehozott öregségi nyugdíjba, 2005-ben 38 év, vagy 2007-ben 40 év szolgálati idő után?
Részlet a válaszból: […]korkedvezményt szerzett, ezért a korkedvezményes korhatára 59. év, amit 2010-ben tölt be, előrehozott öregségi nyugdíjra ehhez képest 2 évvel korábban
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 757
| 1 - 10 | 11 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést