tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott 1946-ban született férfi tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 1946-ban született férfi öregségi nyugdíja

Kérdés: Hogyan jár jobban az a biztosított férfi, aki a 60. életévét 2006-ban már betöltötte, de nem ment még nyugdíjba? Elmehet-e visszamenőlegesen 2006-tól, vagy mindenképpen 2007-ben kell elmennie?
Részlet a válaszból: […]2007-re esik, az emelésre, illetve a 13. havi nyugdíjra csak a következő (2008) évtől lesz jogosult. A kérdésből nem derül ki, hogy a csökkentett összegű, illetve a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik-e. Az előbbihez 33, az utóbbihoz 38 év szükséges. Amennyiben a csökkentés nélküli öregségi nyugellátáshoz szükséges 38 évet nem szerezte meg, a következőket kell figyelembe venni. Az öregségi nyugdíj összegét annak, aki - 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,1 százalékkal, - 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,2 százalékkal, - 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,3 százalékkal, - 1096-1460 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,4 százalékkal, - 1461-1825 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,5 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár betöltéséhez. A csökkentés mértéke "enyhíthető", illetve elkerülhető az alábbi feltételek fennállása esetén. Ha az említett személy korkedvezményt szerzett, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság és a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni. Amennyiben az említett személy korkedvezményre szerzett jogot, részére az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj a 60. életévét megelőző időponttól is jár. Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1710
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: 1946-ban született férfi nyugellátása

Kérdés: Mi a kedvezőbb egy 1946-ban született férfi számára, aki 2006 decemberében lesz jogosult öregségi nyugdíjra, ha a 60. év betöltésekor veszi igénybe a nyugdíjat, vagy ha 2007. január 1-jétől? Az utóbbi esetben megkapja-e a szokásos nyugdíjemelést?
Részlet a válaszból: […]január 1-jétől megy nyugdíjba, akkor ugyan a magasabb valorizációs szorzószámok miatt magasabb lesz a nyugdíj összege, de nem illetik meg az emelések, és a 13. havi nyugdíj sem. A 2007. évi átlagszámításra vonatkozó esetleges változások majd 2006 végén lesznek ismertek, ezért most
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1384
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Öregségi nyugdíj

Kérdés: Mikor és milyen feltételekkel mehet legkorábban öregségi vagy előrehozott öregségi nyugdíjba egy kft. 1946 októberében született, 40 éves munkaviszonnyal rendelkező férfi alkalmazottja?
Részlet a válaszból: […]gyermeket is, aki iskolai tanulmányai folytatása vagy gyógykezelése miatt - átmenetileg - tartózkodik háztartáson kívül. A kedvezmény az örökbe fogadott és a nevelt gyermek után is jár, kivéve a hivatásos nevelőszülő gondozásában lévő gyereket. A kedvezmény külön-külön megilleti a gyermeket szülő nőt és a gyermeket felnevelő személyt is. Ugyanazon gyermek után ugyanazon személy a kedvezményt csak egy jogcímen veheti igénybe. A szolgálatiidő-kedvezmény megállapításánál legfeljebb három gyermek vehető figyelembe. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági, illetve a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát. A szolgálatiidő-kedvezménnyel megállapított, előrehozott öregségi nyugdíj összegének kiszámítása a tényleges - kedvezmény nélküli - szolgálati idő alapján történik. A korkedvezményt szerzett személynek a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban - a korkedvezményre jogosultság nélkül - az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a személynek, akinek a reá irányadó előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejéből legfeljebb öt év hiányzik. A hiányzó szolgálati idő arányában a nyugdíjat csökkenteni kell. A csökkentés mértéke annak, aki, az előírtnál 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,1 százalék, az előírtnál 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,2 százalék, az előírtnál 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,3 százalék, az előírtnál 1096-1460 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,4 százalék, az előírtnál 1461-1825 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,5 százalék, ahányszor 30 nap hiányzik a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez. 2008. december 31-ét követően a nyugdíjjogosultság feltételei, amelyek egyaránt vonatkoznak férfiakra és nőkre is, a következők: Társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra a hatvankettedik életéve betöltésétől az a személy jogosult, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. szeptember 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 776
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,