tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott 11%-os egészségbiztosítási járulék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 11 százalékos egészségbiztosítási járulék

Kérdés: Egy szakmai előadásról készült kiadványban a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékról az alábbiakat olvastam: "Abban az esetben, ha a biztosított biztosítása szünetel (pl. fizetés nélküli szabadság miatt), meghatározott jövedelem megléte esetén köteles a 11 százalék megfizetésére. Ez akkor is igaz, ha nem egész hónapban áll fenn a kötelezettség. Ebben az esetben a naptári napra előírt kötelezettségnél a minimálbér 30-ad részét kell számításba venni." Pontosan hogyan kell a fentieket értelmezni? Egy biztosított biztosítása szünetelhet akár egy-egy napra is igazolt fizetés nélküli szabadság esetén, vagy itt csak azokra gondolnak, akik valójában nem biztosítottak, illetve megállapodást nem kötöttek?
Részlet a válaszból: […]- és aki a Tbj-tv. szerint biztosítottnak, vagy ilyen biztosított eltartott hozzátartozójának nem minősül, és egészségügyi szolgáltatásra a Tbj-tv. 16. § a)-p) pontja szerint sem jogosult, továbbá a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincadrészét elérő jövedelemmel rendelkezik, havonta, illetőleg egy naptári napra a minimálbér, illetőleg annak harmincadrésze után 11 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni. A Tbj-tv. 8. §-a taxatív módon sorolja fel azokat az eseteket, amikor a biztosítás alapjául szolgáló jogviszony fennállása ellenére sem beszélhetünk biztosításról (idetartozik[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. május 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 627

2. találat: Százalékos eho-fizetési kötelezettség

Kérdés: 2003. január 1-jétől a Tbj-tv. szerint a nem biztosítottak és a biztosítottnak nem eltartott hozzátartozói, illetve egyébként egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak közül csak azoknak kell megfizetniük a 11 százalék egészségbiztosítási járulékot, akiknek jövedelme eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát. Eljárásjogilag milyen időszakra, illetve göngyölítetten kell-e vizsgálni a jövedelmet? Mely időszakra vehető igénybe az egészségügyi szolgáltatás?
Részlet a válaszból: […]a hónapokra kell megfizetni a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot, amely hónapban a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, illetve - nem teljes hónapban fennálló kötelezettség esetén - naptári napokra annak harmincadrészét. Például, ha az érintett csak decemberben rendelkezik jövedelemmel, akkor csak december hónapban áll fenn a fizetési kötelezettsége, de ekkor is csak abban az esetben, ha a jövedelme nem biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyból származik, hiszen ha biztosított, akkor szintén nem terheli ez a járulék. E fizetési kötelezettségnek egyébként van - a Tbj-tv. 34. § (3) bekezdésében meghatározott - alternatívája is. Aki rendelkezik a fent említett jövedelemmel - és ennek megfelelő nyilatkozatot is tesz -, megállapodást köthet az egészségbiztosítási pénztárral az egészségbiztosítás valamennyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. január 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 493