Külföldi állampolgár mezőgazdasági tevékenysége


Őstermelőként vagy mezőgazdasági egyéni vállalkozóként végezhet mezőgazdasági vállalkozói tevékenységet, illetve vásárolhat Magyarországon termőföldet egy osztrák állampolgár, aki regisztrációs igazolással (tartózkodási engedély) rendelkezik Magyarországon, bejelentett lakhelye is Magyarországon van, mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik, amely alapján földművesként kérni fogja a nyilvántartásba vételét az illetékes földhivatalnál, és mezőgazdasági tevékenységet kíván folytatni?
Őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként kell járulékot fizetnie, illetve előfeltétele a járulékfizetés a tevékenységek folytatásának? Az érintett osztrák állampolgár Magyarországon két kft.-nél is munkaviszonyban áll, és a NEAK Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztály által megküldött igazolás szerint 2018. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig a társadalombiztosítási járulék fizetése alól mentesítésre került Magyarországon.


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2019. október 15-én (366. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6215

[…] választ adni, annál is inkább, mert az ezzel összefüggő speciális szaktudással szerkesztőségünk tanácsadói – a lapunk jellegéből következően – nem rendelkeznek. A problémával kapcsolatban az illetékes falugazdász lényegesen pontosabb információkkal tud szolgálni.Ami a kérdés társadalombiztosítási részét illeti: főszabály szerint mind a mezőgazdasági őstermelőre, mind pedig az egyéni vállalkozóra kiterjed a biztosítás, és ennek megfelelően fennáll a járulékfizetési kötelezettség.Ugyanakkor a tevékenység folytatásának nem előfeltétele, hanem következménye a járulékfizetési kötelezettség. Mindkét említett vállalkozási formában lehet Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet folytatni. Az őstermelőre kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak, de az ennek keretében folytatható tevékenység kötöttebb, így például a keretében nincs mód bérmunka végzésére.Ugyanakkor […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.