tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

6 találat a megadott tb-kiskönyv tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Folyamatos biztosítási idő igazolása

Kérdés: Elfogadhatja a táppénz számfejtése során a kifizetőhely a munkaügyi központok által kiállított igazolást a folyamatos biztosítási jogviszony igazolására, tekintettel arra, hogy a pandémiás helyzet miatt a tb-kiskönyvbe nem pecsételik be a munkanélküli-ellátás időtartamát? Amennyiben az igazolás nem elegendő, mi a kifizetőhely teendője ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]támogatásban részesülő személy biztosítottnak minősül, foglalkoztatója az ellátást folyósító szerv [Tbj-tv. 6. § c), 4. § 4.3.].A tb-kiskönyvbe történő bejegyzések vonatkozásában a munkaügyi központ is foglalkoztatónak minősül. A leadott tb-kiskönyvet az ellátás folyósításának befejezését követően kell a volt biztosított részére visszaadni, melynek átvételét ő az aláírásával igazolja. Lehetséges, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a kevesebb személyes megjelenés érdekében mellőzik a bejegyzést. Helyette a munkanélküli--ellátás folyósítási időtartamáról igazolást adnak ki.A munkavállalónak az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6817

2. találat: Ekhós megbízott

Kérdés: Be kell jegyezni a jogviszonyadatokat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra vonatkozó szabályok szerint adózó megbízási jogviszonyban álló személy "tb-kiskönyvébe"? Mi történik abban az esetben, ha a megbízott nem adja át a kiskönyvét?
Részlet a válaszból: […]megszűnést, és azt a biztosítottnak a biztosítási jogviszony megszűnésének a napján átadja, aki az átvételt igazolja. A biztosítás fennállása alatt újabb biztosítással járó jogviszony létesítése esetén az újabb foglalkoztató az igazolványba a biztosítási adatokat az előzőek szerint bejegyzi, és azt visszajuttatja ahhoz a foglalkoztatóhoz, ahol a biztosítás előbb kezdődött. Ugyanezen szakasz (5) bekezdése értelmében, amennyiben a biztosított az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyának kezdetekor a tb-kiskönyvet nem adja át, a foglalkoztató köteles a biztosítottat felhívni, hogy azt az előző foglalkoztatójától szerezze be. Ha a biztosított ezt mégsem szerzi be, erről a tényről írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Amennyiben az említett igazolványt a biztosított az előző foglalkoztatójától a felhívást követő 30 napon belül nem szerzi be, a foglalkoztató új kiskönyvet állít ki.Más kérdés, hogy az egyidejűleg kettőnél több (például 5-6) jogviszonyban munkát végző személy esetében e rendelkezések szinte betarthatatlanok. Ezt valamilyen szinten a jogalkotó is érzékelhette, és a rendelet szerint nem kell ezt a procedúrát lefolytatni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6783
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Tb-kiskönyv

Kérdés: Helyesen járt el a főfoglalkozású munkáltató abban az esetben, amikor megőrzési kötelezettségére hivatkozva megtagadta a munkavállaló biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról szóló igazolványának kiadását, annak ellenére, hogy a dolgozó mellékfoglalkozású munkahelye kifejezetten kérte? A másik munkahely szeretett volna eleget tenni bejegyzési kötelezettségének, amely így most meghiúsult.
Részlet a válaszból: […]foglalkoztatónál található. A jogszabály kimondja, hogy a biztosított a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésekor az "Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról" elnevezésű nyomtatványt (a továbbiakban: igazolvány) a foglalkoztatónak átadja. A foglalkoztató az átvett igazolványba három napon belül bejegyzi a biztosítási jogviszony kezdetét, és az igazolványt a jogviszony megszűnéséig megőrzi. A foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnésekor az igazolványba bejegyzi a megszűnést, és az igazolványt a biztosítottnak a biztosítási jogviszony megszűnésének a napján átadja, aki az átvételt igazolja.A munkavállaló jelenleg párhuzamosan fennálló, megelőző munkajogviszonyában - annak létesítése során - tehát az igazolványt átadta, melybe munkáltatója a jogviszony igazolása érdekében a jogviszony kezdetét bejegyezte, és ezt követően a foglalkoztatás időtartamában őrizetében tartja.Amennyiben a dolgozó időközben újabb biztosítással járó jogviszonyt létesít, az újonnan létrejött további jogviszonyára vonatkozó biztosítási adatokat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6208
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Tb-kiskönyv

Kérdés: Minden esetben be kell vezetni a jogviszonyokat a tb-igazolványba? Hogyan kell eljárnia a társadalombiztosítási kifizetőhelyet üzemeltető munkáltatónak abban az esetben, ha az igazolvány hiányosan van kitöltve, és nem tartalmazza a foglalkoztatás megkezdése előtt fennálló egyéni vállalkozói biztosítási jogviszonyt?
Részlet a válaszból: […]foglalkoztató esetében be kell jegyezni a jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző két éven belül folyósított táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj időtartamát is (Eb-tv. R. 37. §). A foglalkoztatónak van tehát bejegyzési kötelezettsége, az egyéni vállalkozónak ilyen kötelezettsége nincs. Az igazolvány a biztosítási jogviszonyokat tartalmazza. Az egyéni vállalkozó biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától az egyéni vállalkozói nyilvántartásból való törlés napjáig áll fenn. Ezt az időtartamot a részére kiadott hatósági bizonyítvánnyal tudja igazolni, amely személyesen megkérhető a kormányablakoknál, ügyfélkapuval rendelkező vállalkozók pedig a webes ügysegéden[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6090
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Társadalombiztosítási igazolvány

Kérdés: Be kell vezetni a GYES időszakát a társadalombiztosítási igazolványba?
Részlet a válaszból: […]biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról". A?kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnésekor a biztosítás megszűnésének időpontján kívül a biztosítási jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző két éven belül folyósított táppénz, baleseti táppénz,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. december 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5952
Kapcsolódó tárgyszavak:

6. találat: Munkaviszony létesítése tb-kiskönyv nélkül

Kérdés: Van-e akadálya a munkaviszony létesítésének abban az esetben, ha a munkavállalónak nincs tb-kiskönyve, mert - állítása szerint - a korábbi munkáltatója nem adta ki a számára?
Részlet a válaszból: […]igazolványba három napon belül be kell jegyeznie a biztosítási jogviszony kezdetét, és az igazolványt a jogviszony megszűnéséig megőrzi. Ugyanezen jogszabályi hely (5) bekezdése kimondja, hogy ha a biztosított az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyának kezdetekor az igazolványt nem adja át, a foglalkoztató köteles a biztosítottat felkérni, hogy az igazolványt az előző foglalkoztatójától szerezze be, kivéve ha a biztosítás kezdetétől számított két éven belül nem állt biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Ez utóbbiról írásban kell nyilatkoznia. A nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Ha a munkavállalónak nem sikerül beszereznie[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3396
Kapcsolódó tárgyszavak: ,