tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott GYET-ben részesülő őstermelő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: GYET-ben részesülő őstermelő

Kérdés: Biztosítottá válik őstermelőként az az édesanya, akinek a munkaviszonya megszűnt, mert 3 gyermekére tekintettel GYET-ben részesül, és évek óta egy családi gazdaság tagja is? Amennyiben igen, akkor mi lesz a járulékok alapja?
Részlet a válaszból: […](4) bekezdése értelmében a mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségére a 29. § (4) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell. Az említett jogszabályi hely azokat a helyzeteket sorolja fel, amikor az egyéni vállalkozót nem terheli havi minimális járulékfizetési kötelezettség, a "megfelelő alkalmazás" pedig azt jelenti, hogy ezen időszakok esetében a mezőgazdasági őstermelő mentesül a havi járulékfizetési kötelezettség alól. Mivel a GYET tartama alatt az egyéni vállalkozónak nincs minimális[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5842
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: GYET-ben részesülő őstermelő járulékai

Kérdés: Kell-e járulékot fizetnie a GYET-ben részesülő őstermelőnek?
Részlet a válaszból: […]időtartamra, amely alatt táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül, kivéve ha a gyermekgondozási segély, a gyer­­mek­nevelési támogatás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja. E rendelkezésből következően, amennyiben a kérdésbeli édesanya a gyermeknevelési támogatás folyósításának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3753

3. találat: GYET-ben részesülő őstermelő biztosítása

Kérdés: Kell-e valamilyen járulékot fizetni, és ha igen milyen járulékalap figyelembevételével egy GYET-ben részesülő, főállású édesanya után, aki közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik a férjével, és a betétlapot 2008-ra érvényesítették?
Részlet a válaszból: […]szolgálati ideje együttesen nem tesz ki 20 évet. A 2. pontban említett lehetőséggel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben az édesanya egyébként rendelkezik munkaviszonnyal, csak a GYET érdekében fizetés nélküli szabadságot vett igénybe, akkor munkaviszonyban álló dolgozóként biztosított, mert GYET végett igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt nem szünetel a biztosítás. Amennyiben a felsorolt biztosítást kizáró okok közül egyik sem áll fenn, akkor biztosított mezőgazdasági őstermelőről van szó. A biztosított tevékenységet kezdőnek nem minősülő (márpedig, ha jól értelmezzük a kérdést, akkor itt erről beszélhetünk, hiszen már 2007-ben is rendelkezett őstermelői igazolvánnyal, csak érvényes értékesítési betétlappal nem) havi járulékfizetési kötelezettségét az előző évi bevétele alapján kell megállapítani. A Tbj-tv. 30/A. §-a szerint, amennyiben ez a bevétel eléri a 7 millió forintot, akkor havonta legalább a minimálbér alapulvételével meg kell fizetnie a 29 százalék tb-járulékot, a 9,5 százalék nyugdíjjárulékot és a 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot. Hétmillió[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2203