tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott GYED-en lévő egyéni vállalkozó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: GYED-en lévő evás egyéni vállalkozó járulékalapja

Kérdés: Mi alapján köteles járulékfizetésre egy eva hatálya alá tartozó főfoglalkozású egyéni vállalkozó a GYED tartama alatt, amennyiben személyesen közreműködik a vállalkozásában?
Részlet a válaszból: […]tehát a minimálbér vagy a garantált bérminimum 150 százaléka után köteles megfizetni a 8,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, illetve a minimálbér vagy a garantált bérminimum után a 10 százalékos nyugdíjjárulékot.Ugyanezen szakasz (2) bekezdése értelmében az evaadózó egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének megállapításánál értelemszerűen alkalmazni kell a 29. § (4)-(5) és (8) bekezdésének rendelkezéseit.Az említett jogszabályi helyek határozzák meg azokat az időszakokat, amikor az egyéni vállalkozó mentesül a minimális járulékfizetési kötelezettség alól. Ezek egyike a GYED folyósításának tartama, amely alatt tehát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5366

2. találat: Egyéni vállalkozás GYED mellett

Kérdés: Főállásúnak vagy többes jogviszonyban állónak fog minősülni az az édesanya, aki a munkaviszonyában jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, mert GYED-ben részesül, és egyéni vállalkozásba szeretne kezdeni? A vállalkozói jövedelem szerinti adózást vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját érdemes választania abban az esetben, ha az ellátását nem szeretné veszélyeztetni?
Részlet a válaszból: […]vállalkozó ugyanis a Tbj-tv. 29. §-a (4) bekezdésének a) pontja, illetve az 2011. évi CLVI. tv. 458. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján mentesül a havi minimálisjárulék- és szociálishozzájárulásiadó- fizetési kötelezettség alól abban az esetben is, ha egyéni vállalkozását személyesen folytatja. A 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, 10 százalékos nyugdíjjárulékot valamint a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót csak a tényleges kivétje alapulvételével kell megfizetnie.Ezzel szemben a főállású kisadózónak csak abban az esetben nem kell megfizetnie a havi 50 ezer forintos tételes adót, amennyiben kisadózói tevékenységéhez tartozó munkát nem végez [Kata-tv. 8. § (9) bekezdése]. Ráadásul a fizetési mentesség minden[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4839

3. találat: GYED-en lévő egyéni vállalkozó járulékai

Kérdés: Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli azt a GYED-ben részesülő egyéni vállalkozót, aki az ellátás mellett folytatni kívánja a vállalkozói tevékenységét, de a 40 órás munkaviszonyában továbbra is fizetés nélküli szabadságon marad?
Részlet a válaszból: […]részesül, hiszen a Tbj-tv. 29. §-a (4) bekezdésnek a) pontja, illetve a 2011. évi CLVI. tv. 458. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján nem terheli a havi minimálisjárulék- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munka­erő-piaci járulékot, a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, valamint a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót csak a tényleges kivétje alapulvételével kell megfizetnie.Ez a kedvezmény azonban már nem illeti meg a GYES tartama alatt. Tehát ha megszűnik a GYED-re való jogosultsága,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. július 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4796

4. találat: GYED-en lévő egyéni vállalkozó járulékai

Kérdés: Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli az egyéni vállalkozót abban az esetben, ha GYED-ben részesül, a heti 40 órás munkaviszonyában jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, tehát a biztosítása nem szünetel, és januártól ismét szeretne tevékenységet folytatni? A gyermek márciusban lesz 2 éves, a vállalkozó havi 100 ezer forintos kivétet tervez.
Részlet a válaszból: […]alól, amennyiben legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll. A fizetés nélküli szabadság idején azonban a heti 36 órás foglalkoztatási feltétel értelemszerűen nem áll fenn.Ez a GYED tartama alatt nem jelent problémát, hiszen a Tbj-tv. 29. §-a (4) bekezdésének a) pontja, illetve a 2011. évi CLVI. tv. 458. §-a (1) bekezdésének a) pontja a GYED-ben részesülő egyéni vállalkozót ugyancsak mentesíti a havi minimális kötelezettség alól.A GYES tartama alatt azonban a vállalkozónak csak akkor nem kell eleget tennie a havi minimumkötelezettségének, ha a vállalkozását nem személyesen folytatja. Jelen esetben tehát, ha a vállalkozó maga is részt vesz a vállalkozás munkájában, illetve kivétet számol el, akkor a GYES időpontjától havonta legalább a kivét, de legalább a minimálbér 112,5 százaléka után[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4634