tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elmaradt juttatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elmaradt cafeteriajuttatás kifizetése

Kérdés: Kifizetheti egy Kttv. hatálya alá tartozó munkáltató az előző években elmaradt cafeteriajuttatást az általa foglalkoztatott tisztviselőnek SZÉP kártyára történő utalással? Abban az esetben, ha igen, milyen járulék- és adóvonzata lesz a juttatásnak? A kifizetendő összeg, az idei összeggel együtt, meghaladja az éves keretösszeget.
Részlet a válaszból: […]71. § (1) bekezdés].A Széchenyi Pihenő Kártyára utalt munkáltatói támogatás egyes más meghatározott juttatásnak akkor minősül, ha az egyes alszámlára utalt összegek az adóévben, vagy nem teljes adóévben fennálló jogviszony esetén időarányosan meghaladják a béren kívüli juttatásra meghatározott értékhatárt. Ugyancsak egyes más meghatározott juttatásként adózik az éves vagy a jogviszony fennállására tekintettel időarányosított, rekreációs keretösszeget meghaladóan adott juttatás [Szja-tv. 70. § (7) bekezdés].Az adózási szabályok általában a különböző jogállású munkáltatókra azonosak. Kivételt képez ez alól a rekreációs keretösszeg nagysága, amely költségvetési szerv munkáltató esetén évi 200 ezer forint, minden más munkáltató esetén évi 450 ezer forint [Szja-tv. 70. § (8) bekezdés]. A béren kívüli juttatás, valamint az egyes más meghatározott juttatások utáni adómegállapítási és adófizetési kötelezettség a kifizetőt - hacsak nincs más szabály - a juttatás, azaz a kifizetés hónapja kötelezettségeként terheli. Eltérő szabály vonatkozik például arra az esetre, ha a juttatás alapjául szolgáló jogviszony nem teljes évben áll fenn, ekkor a jogviszony megszűnése hónapja kötelezettségeként kell bevallani az adókat [Szja-tv. 69. § (5) bekezdés].A személyi jövedelemadót, illetve a szociális hozzájárulási adót főszabályként a juttatás hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni, függetlenül attól, hogy az korábbi időszakban ki nem fizetett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6352
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,