tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elhunyt házastárs tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elhunyt házastárs nyugdíja

Kérdés: Kaphatja az elhunyt férje nyugdíját a feleség abban az esetben, ha 9 évig ápolta a férjét, és most munkát keres?
Részlet a válaszból: […]másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek, illetve fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket eltartó özvegynek jár. Előbbi esetben az ideiglenes özvegyi nyugdíj az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig, utóbbi esetben a beteg gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.Megözvegyülés esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj összege a hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíj akkor állapítható meg, ha az özvegy a házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy egészségkárosodása legalább ötvenszázalékos mértékű, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az özvegyi nyugdíj akkor is megállapítható, ha az özvegy a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül, 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül éri el a reá irányadó nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy következik be a legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodás.Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően öregségi nyugdíjkorhatár betöltése címén megállapított özvegyi nyugdíj az özvegy élete végéig, a megváltozott munkaképességre tekintettel megállapított özvegyi nyugdíj[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. március 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5338
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,