tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott egyéni vállalkozás GYET mellett tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: GYET-ben részesülő egyéni vállalkozó

Kérdés: Elegendő a havi 25 ezer forintos tételes adó megfizetése egy GYET-ben részesülő édesanya esetében, aki kisadózóként egyéni vállalkozást folytat, és most létesített egy 4 órás munkaviszonyt is? A GYET meg a napi 4 órás munkaviszony alapján már minősülhet nem fő-állású kisadózónak az érintett?
Részlet a válaszból: […]teljesül, így a kérdésben említett kisadózó vállalkozó főállásúnak tekintendő, és havi 50 ezer forintos tételes adó terheli. Ugyanakkor a GYET folyósításának a tartama alatt - amennyiben a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát nem végez - mentesülhet a tételes adó megfizetése alól. Ennek azonban "ára" van, hiszen minden olyan hónap, amelyre nem fizeti meg az adót, 1 millió forinttal csökkenti a kedvezményes adózással érintett bevételi értékhatárt.Társadalombiztosítási szempontból nézve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6354

2. találat: Egyéni vállalkozás GYET mellett

Kérdés: Elindíthatja egyéni vállalkozói tevékenységét az ellátása veszélyeztetése nélkül egy 4 gyermekes, gyermeknevelési támogatásban részesülő főállású édesanya? Ha igen, akkor munkaviszonyban álló egyéni vállalkozónak minősül majd, tekintettel arra, hogy főállású anyaként egészségbiztosítási szolgáltatásokra és szolgálati időre is jogosult?
Részlet a válaszból: […]jelenti azt, hogy a munkaviszonyban álló dolgozóval azonos módon biztosított lenne, ha egyébként nincs munkaviszonya. Ellenben - és valószínűleg ez lehet az esetleges félreértés oka - a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban álló személy a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján munkaviszonyban álló dolgozóként biztosított.Tehát a GYET-ben részesülő egyéni vállalkozó főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül. Ugyanakkor a Szocho-tv. 9. §-a (1) bekezdésének b) pontja, valamint a Tbj-tv.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6218
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: GYET-ben részesülő egyéni vállalkozó közterhei

Kérdés: Valóban nem kell megfizetnie a közterheket annak az egyéni vállalkozónak, aki gyermeknevelési támogatásban részesül, és mellette folytatja a vállalkozási tevékenységét?
Részlet a válaszból: […]vállalkozó, illetve a társas vállalkozás, mint kifizető akkor is mentesül a különös szabályok alkalmazása (az adóalap legalább a minimálbér 112,5 százaléka) alól, ha a gyermeknevelési támogatás tartama alatt a vállalkozó tevékenységét személyesen folytatja.Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a gyermeknevelési támogatásban részesülő egyéni vállalkozó vállalkozói kivétet realizál, vagy átalányadózó, és van átalányban megállapított jövedelme, akkor ezek után az általános szabályok szerint a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót meg kell fizetnie. Ugyancsak az általános szabályok szerint kell járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni akkor, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő társas vállalkozó személyes közreműködésre[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4228

4. találat: Egyéni vállalkozó főállású anya

Kérdés: Milyen fizetési kötelezettségei vannak annak az egyéni vállalkozónak, aki főállású anya?
Részlet a válaszból: […]az egyéni vállalkozó? Nyilván abban az esetben, ha a vállalkozás érdemben nem működik, nincsen bevétele, vagy a bevétel az alkalmazottak munkájának az eredménye. Vállalkozói kivétje ebben az esetben természetesen lehet az említett vállalkozónak. Annak sincs viszont akadálya, hogy az egyéni vállalkozó a GYET tartama alatt folytassa vállalkozói tevékenységét. A Cst. 24. §-a ugyanis az egyéni vállalkozói tevékenység tekintetében nem ír elő korlátozást. (GYET mellett heti 30 órában lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy korlátlanul, ha a munkavégzésre otthon kerül sor.) Ebben az esetben viszont az általános szabályok szerint áll fenn a járulékfizetési kötelezettség, tehát a kivét, de legalább a minimálbér alapulvételével meg kell fizetni a 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot, a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, valamint a 7,5[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3580