tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott családi gazdaság tagja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Családi gazdaság

Kérdés: Visszamenőlegesen szűnik meg egyéni vállalkozóként a biztosítása egy családi gazdaság vezetőjének, aki a növénytermesztés mellett mezőgazdasági szolgáltatást is végez egyéni vállalkozás keretében, de élni szeretne a jogszabály adta lehetőséggel, amely alapján a kiegészítő szolgáltatást is őstermelőként végezheti? A családi gazdaság másik két tagját, a fiát és a feleségét egyéni vállalkozóként alkalmazta. Visszamenőleg mindhárman őstermelőként válnak biztosítottá ebben az esetben? Korábban őstermelőként egyikük sem fizetett járulékot. A család már hosszú évek óta végzi a mezőgazdasági és a kiegészítő tevékenységet is.
Részlet a válaszból: […]Mivel 2020-ban is mezőgazdasági őstermelőnek minősültek (noha biztosításukat más jogviszony alapozta meg), nem tekinthetők tevékenységet kezdő őstermelőnek, így járulékfizetési kötelezettségüket a 2020. évi őstermelői bevételük alapján kell meghatározni.A 2020. évi CXXIII. tv. 19. §-ának (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy aki 2020. december 31. napján családi gazdaság tagja volt, 2021. január 1. napjától mezőgazdasági őstermelőnek minősül akkor is, ha 2020. december 31. napjáig egyéni vállalkozóként folytatta tevékenységét. A jogszabály értelmében az Agrár-kamarának 2021. március 31. napjáig nyilatkozat-tételre kellett felhívnia a mezőgazdasági őstermelőt, amelynek alapján, ha a családi gazdaság tagja egyéni vállalkozóként kívánja folytatni a mező- és erdőgazdasági tevékenységét, akkor az őstermelői nyilvántartásból 2021. január 1. napjával törölni kell. Ha a családi gazdaság tagja a nyilatkozata alapján nem egyéni vállalkozóként kívánja folytatni a mező- és erdőgazdasági tevékenységét, akkor ezen tevékenységeket 2021. december 31. napjáig töröltetnie kell az egyéni vállalkozói nyilvántartásból.Jelen esetben az egyéni és őstermelői tevékenység párhuzamosan állt fenn, így[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6843

2. találat: Mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettsége

Kérdés: Melyik naptól kell mezőgazdasági őstermelőként járulékot fizetni egy családi gazdaság tagja után, aki sikeres érettségi vizsgát tett, így megszűnt a tanulói jogviszonya, a diákigazolványa azonban még október 31-ig érvényes?
Részlet a válaszból: […]a kiskorú mezőgazdasági őstermelőt mentesíti a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól. Ezért a vázolt esetben a családi gazdaság tagja a 18. életévének a betöltésétől köteles járulékot fizetni, illetve e naptól biztosított őstermelőként, hacsak nem volt vagy van más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya.A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a diák-igazolvány október 31-ig való érvényességének az egészségügyi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5816