tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott ápolási díjban részesülő egyéni vállalkozó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Vállalkozás ápolási díj mellett

Kérdés: Folytathat vállalkozói tevékenységet egy ápolási díjban részesülő személy anélkül, hogy veszélyeztetné az ellátásra jogosultságát? Amennyiben igen, akkor kisadózóként havi 50 ezer vagy 25 ezer forint adót kell fizetnie?
Részlet a válaszból: […]tevékenység nem zárja ki az ápolási díjra való jogosultságot.Azt, hogy mikor minősül a kisadózó nem főállásúnak, a Kata-tv. 2. §-ának 8. pontja sorolja fel. E felsorolás nem tartalmazza az ápolási díj folyósítását, tehát ha a kisadózó ápolási díjban részesül, önmagában még nem tekintendő nem főállásúnak, így havi 50 ezer forintos tételes adó terheli.Ugyanakkor, ha az ápolási díjban részesülő a hónap egészében vagy legalább 30 napon át nem végez a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát, akkor a Kata-tv.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6694

2. találat: Ápolási díjban részesülő egyéni vállalkozó nyugdíjazása

Kérdés: Megszűnik az ápolási díjra való jogosultsága annak az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató személynek, aki emellett részesül a díjban, és ebben az évben betölti a nyugdíjkorhatárt? Amennyiben nem, akkor kiegészítő tevékenységű vállalkozóként terheli az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]testvér, az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.A Szoc-tv. 42. §-ának (4) bekezdése értelmében a súlyosan fogyatékos személy ápolására tekintettel folyósított, valamint a kiemelt ápolási díjra való jogosultság akkor nem szűnik meg a saját jogú nyugdíj megállapítása esetén, amennyiben az érintett a nyug-ellátásra való jogosultság keletkezését megelőző napon ápolási díjra volt jogosult, és ez a jogosultsága a nyugellátásra való jogosultság kezdőnapját megelőző húsz éven belül legalább tíz évig fennállt.Tehát jelen esetben azt kell vizsgálni, hogy az említett egyéni vállalkozó ápolási díjra való jogosultsága az elmúlt (nyugdíjazását megelőző)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5367

3. találat: Egyéni vállalkozó ápolási díja

Kérdés: Jogosult-e ápolási díjra az egyéni vállalkozó, és ha igen, hogyan befolyásolja ez a járulékfizetési kötelezettségét, tekintettel arra, hogy "fizetés nélküli szabadságon" lesz?
Részlet a válaszból: […]nem vonatkozik az egyéni vállalkozói tevékenységre - egyéb kizáró előírás híján -, e mellett igényelhető az ápolási díj. Ennek azonban a járulékfizetést érintő következménye nincs, azaz az egyéni vállalkozó az ápolási díj tartama alatt is az általános szabályok szerint köteles (minimum)járulék fizetésére. Abban az esetben, ha a hozzátartozó ápolása lehetetlenné teszi az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, módja van a vállalkozónak tevékenysége szüneteltetésére. Természetesen ebben az esetben vállalkozóként járulékfizetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3160

4. találat: Ápolási díjban részesülő egyéni vállalkozó közterhei

Kérdés: Dolgozhat-e továbbra is az az egyéni vállalkozó, aki közeli hozzátartozója ápolása miatt ápolási díjat kíván igénybe venni? Ha igen, akkor napi hány órában, illetve ebben az esetben mennyi járulékot kellene vállalkozóként saját maga után fizetnie?
Részlet a válaszból: […]az ápolási díj folyósítását. A Tbj-tv. 28. § (1) bekezdés a) pontjában, illetve az Eho-tv. 7. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltakat alapján nem köteles az egyéni vállalkozó a minimumjárulék, illetve tételes eho fizetésére arra az időszakra vonatkozóan, amikor ápolási díjban részesül, feltéve hogy vállalkozói tevékenységét nem folytatja. Mindez a konkrét esetben azt jelenti, hogy amennyiben kérdezőnk vállalkozóként személyesen nem (legfeljebb csak alkalmazottain keresztül)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2268