tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott álláskeresési támogatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kft. ügyvezetőjének munkanélküli-járadéka

Kérdés: Jogosult lesz-e munkanélküli-járadékra egy kft. ügyvezetője, aki 2009. március hóig heti 40 órás munkaviszonyban állt, a kft.-ben nem végez tevékenységet, az ügyvezetői teendők ellátásáért nem részesül semmilyen díjazásban? Milyen közterheket kell megfizetnie abban az esetben, ha az ügyvezetésért díjazásban részesül?
Részlet a válaszból: […]tiszteletdíjért látja el. Ebből adódóan vele kapcsolatban járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik. A munkanélküli-járadék vonatkozásában azt kell megvizsgálnunk, hogy keresőtevékenységet folytatónak minősül-e. Az Flt. 58. § (5) bekezdése e) pontja értelmében keresőtevékenységet folytat az is, aki a társaság vezető tisztségviselője, azzal, hogy az olyan munkavégzés, amelyért jogszabály alapján tiszteletdíj jár, akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. október 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2757

2. találat: Bt.-beltag munkanélküli-ellátása

Kérdés: Igénybe vehet-e munkanélküli-ellátást egy betéti társaság beltagja, aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett, de a munkáltatója megszűnt? Kell-e valamilyen járulékot fizetnie a beltagsága miatt? Teljeskörűen biztosított lesz-e a munkanélküli-ellátás ideje alatt?
Részlet a válaszból: […]munkavégzés, amelyért díjazás jár, továbbá keresőtevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is, aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt, illetve aki a társaság vezető tisztségviselője, vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve [Ftv. 58. § (5) bekezdésének e) pontja]. Amennyiben az előbbiek figyelembevételével a kérdésbeli bt. beltagja keresőtevékenységet folytatónak minősül, álláskeresési támogatást nem vehet igénybe. Ebben az esetben utána a bt.-ben fennálló jogviszonyára (pl. társas vállalkozó, munkaviszonyban álló alkalmazott, megbízott stb.) irányadó általános szabályok szerint kell a társaságot terhelő társadalombiztosítási és a biztosítottat terhelő egyéni járulékokat megfizetni, továbbá a tételes egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség is fennáll. Ha az érintett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2344