tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adomány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Önkéntes biztosítópénztárba fizetett adomány közterhei

Kérdés: Adómentes jövedelemnek minősül-e a munkáltató által egy meghatározott kör részére az önkéntes biztosító pénztárakba adományként befizetett összeg?
Részlet a válaszból: […]Munkáltatói tag pedig az a természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki a pénztárral kötött szerződés alapján munkavállalójának tagdíjfizetési kötelezettségét egészben vagy részben átvállalja. E szabályozásból az következik, hogy adómentesen (és köztehermentesen) csak a munkáltatói tag adhat hozzájárulást a munkavállalójának havonta a minimálbér összegéig, magánnyugdíjpénztárba vagy egészségpénztárba, önsegélyező pénztárba való együttes befizetés esetén a minimálbér 130 százalékáig. Az Öpt. 17. § (1) bekezdése alapján a pénztár támogatójának minősül az a természetes vagy jogi személy, aki (amely) eseti vagy rendszeres pénzbeli vagy nem pénzbeli szolgáltatást, azaz adományt teljesít a pénztár javára ellenszolgáltatás kikötése nélkül. A támogató jogosult meghatározni, hogy az adományt a pénztár milyen célra és milyen módon használhatja fel, de a támogatás csak a pénztártagság egészének vagy az alapszabályban meghatározott tagsági körnek nyújtható. A támogató tehát nemcsak munkavállalónak, hanem bármely magánszemélynek, akár társaság tagjának is adható. A támogatói adományt - visszatérve a kérdésre - eltérő rendelkezés hiányában adóköteles jövedelemként kell számításba venni. Felvetődik a kérdés, hogy hordoz-e valamilyen adóelőnyt, ha a kifizető támogatói adományt juttat a magánszemélynek. Mivel a magánszemély önkéntes pénztári számláján jóváírt összeg adóköteles összevonandó jövedelem, ezért az Szja-tv. 35. § (2) bekezdése alapján a magánszemély adókedvezménnyel élhet, a jóváírt összeg 30 százalékáig, éves szinten legfeljebb 100 ezer forintig, illetve ha 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, 130 ezer forintig. Többféle pénztári befizetés kedvezménye éves szinten együttesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. április 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 996

2. találat: Sporteredmény miatti adomány közterhei

Kérdés: Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az adományozónak, illetve az adományozottnak abban az esetben, ha sporteredmény (pl. olimpiai bajnoki cím) után autó vagy egyéb adomány adására kerül sor?
Részlet a válaszból: […]ellenszolgáltatási kötelezettség nélkül kapja. Ha az adott tárgy szolgáltatás ellenértéke, akkor annak a státusnak - egyéni vállalkozás, önálló tevékenység - a bevétele, amelynek keretében a sportoló a tárgyhoz jut. Ha az ajándékhoz magánszemélyként jut, akkor egyéb jövedelemnek minősül, és adófizetési kötelezettség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. január 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 903
Kapcsolódó tárgyszavak: ,