tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adókedvezmények elszámolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Adókedvezmények érvényesítése

Kérdés: Van valamilyen szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen sorrendben érvényesíthető a családi adókedvezmény és a személyi kedvezmény annál a munkavállalónál, aki mindkettőre jogosult? Abban az esetben, ha a személyi kedvezményt érvényesítik először, a családi kedvezmény fennmaradó része járulékkedvezményként érvényesíthető, ellenkező esetben viszont a személyi kedvezmény tulajdonképpen elveszik.
Részlet a válaszból: […]pozitív adóalap, érdemes elgondolkodni a családi kedvezmény megosztásáról vagy közös érvényesítéséről. Több jogosult esetén az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik, akár már év közben az adóelőleg megállapítása során, akár év végén a bevallásban.Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt a tárgyévet követően elkészülő adóbevallásában megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni.A jogosult nem oszthatja meg azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezmény összegét:- amelyre vonatkozóan a gyermek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6191
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Adókedvezmények elszámolása

Kérdés: Hogyan kell elszámolni az adókedvezményeket, milyen korlátok vannak, mit kell ellenőrizni a benyújtott igazolásokon, illetve be kell-e kérni az eredeti számlákat annak a dolgozónak az esetében, aki 2005. évre munkáltatói adómegállapítást kért, és lakáscélú hitelről, valamint Sulinetről igazolást csatolt be?
Részlet a válaszból: […]beleértve az előtörlesztést is, a kamat, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj. A kedvezmény mértéke az igazoláson szereplő összeg 30, illetve 40 százaléka, de legfeljebb 120 ezer forint. A kedvezmény mértéke 40 százalék akkor, ha a magánszemély a hitel felhasználásával új lakás tulajdonjogát, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jogot szerzi meg adásvétellel vagy más visszterhes szerződéssel, vagy azt belföldön fekvő lakás építéséhez, építtetéséhez nyújtották. A kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélra felvett hitel, hitelek együttes összege a 15 millió forintot nem haladhatja meg, és kamattámogatásban kell részesülniük. 30 százalék kedvezmény jár akkor, ha a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú hitel, hitelek összege együttesen a 10 millió forintot nem haladja meg, és a 40 százalékos mértékű kedvezmény feltételei nem állnak fenn, pl. a lakást használtan szerezték. A feltételek megállapításához szükséges adatokat a pénzintézet igazolása tartalmazza. A munkáltatónak saját adatait is fel kell használnia a tényleges adókedvezmény meghatározásához, hiszen nem érvényesíthető adókedvezmény akkor, ha a magánszemély bevallási kötelezettség alá eső jövedelme meghaladja a 4 millió forintot. Ha a jövedelem meghaladja a 3 millió 400 ezer forintot, de nem több 4 millió forintnál, akkor az egyébként őt megillető kedvezményt csökkenteni kell a 3 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával. Magasabb a jövedelemkorlát akkor, ha a magánszemély házastársa, élettársa az adóévben 6 hónapot meghaladó időtartamban gyes-re volt jogosult, a lakáscélú hitelszerződésben adóstársként szerepel, és a hitel felhasználásával szerzett önálló lakóingatlanban a kedvezményt érvényesítő fél mellett tulajdonostárs is. A kiszámított kedvezmény teljes egészében érvényesíthető, ha a jövedelme nem több 4 millió 400 ezer forintnál. A kiszámított kedvezményt csökkenteni kell a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával, ha a jövedelem meghaladja ezt az értékhatárt. Ebben az esetben kedvezmény legfeljebb 5 millió forintos bevallott jövedelemig érvényesíthető. Számítógép, számítástechnikai eszköz vásárlása esetén a magánszemély részére legfeljebb a szerzésre fordított összeg 50 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető. A kedvezményre jogosító igazolást a forgalmazó állítja ki. A forgalmazó ilyen igazolás kiadására[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1409
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,