Ukrán–magyar állampolgár megbízási jogviszonya


Milyen igazolásokat kell beszereznie az ukrán biztosítotti státusz igazolásához egy ukrán–magyar kettős állampolgárnak, akit egy magyar cég megbízási szerződés keretében foglalkoztat, amely alapján biztosítottá válik, de nem rendelkezik magyar tajszámmal?
A megbízott adóazonosító jellel rendelkezik, azonban kért egy igazolást Ukrajnából, ami még nem érkezett meg. Hogyan tudja kifizetni a megbízó a díjazást úgy, hogy minden jogszabálynak megfeleljen?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2023. november 28-án (449. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7717

[…] biztosítási jogviszonya az érintett munkavállalónak vagy nincs. Az ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek bizonyos szempontból speciális helyzetben vannak, hiszen ők magyar állampolgárként eredendően jogszerűen tartózkodnak hazánk területén, oda bármikor szabadon beléphetnek, a határon belül szabadon mozoghatnak. A kettős állampolgárok rendelkezhetnek magyar útlevéllel és magyar lakcímkártyával is. Gyakori azonban, hogy a lakcímkártyán kizárólag ukrán lakcím szerepel, vagyis a személy- és lakcímnyilvántartásban "külföldön élő magyar állampolgárként" szerepelnek, ami bizonyos esetekben a jogosultságok korlátozásával jár. A kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adók, járulékok és egyéb adatok bevallására szolgáló '08-as bevalláson a munkavállaló részére kifizetett megbízási díj közterheit be tudja vallani a kifizető. A bevallás "M" lapjának C) blokkjában ugyanis jelölhető az a tény, hogy a természetes személy Magyarországon biztosított, és lakcím hiányában nem rendelkezik tajszámmal. A biztosítási jogviszony létrejöttének 'T1041-es nyomtatványon történő bejelentéséhez azonban mindenképpen szükség van a tajszámra. Annak hiányában ugyanis hibaüzenettel érkezik vissza a bejelentőlap. Az ukrán–magyar kettős állampolgár Magyarországon belföldinek minősülne, ha rendelkezne az Nytv. szerint bejelentett lakóhellyel. Lakcím hiányában azonban nem minősül belföldinek, így a külföldi munkavállalókra irányadó szabályok alapján kell számára beszerezni a tajszámot. A kérelmet a foglalkoztatónak kell előterjesztenie a székhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél. Az igénylés a cégkapuról elektronikusan is előterjeszthető az e-papír-szolgáltatás használatával (Kormányhivatali ügyek témacsoport, Egészségbiztosítási pénztári feladatok ügytípus). A tajszám igényléséhez szükséges egy foglalkoztató által kitöltött és cégszerűen aláírt "MEGRENDELŐ Társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló Hatósági Igazolvány kiadásához" nyomtatvány, amely letölthető a NEAK honlapjáról: https://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/TAJ_igenyles_foglalkoztatok_-reszere_Megrendelo_. Mellékelni kell egy foglalkoztatott által aláírt "IGÉNYLŐLAP a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló Hatósági Igazolvány kiadásához" nyomtatványt (szintén megtalálható a NEAK honlapján), egy meghatalmazást a foglalkoztatottól a foglalkoztató […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.