Örökbefogadói díj


Milyen dátumtól kell számolni az örökbe fogadó szülő részére járó 168 napos örökbefogadói díjat az alábbi esetben?
A munkavállaló örökbe fogadott egy 5 és fél éves gyermeket, amiről 2023. június 1-én tájékoztatta a munkáltatóját. A dolgozó által bemutatott igazoláson szereplő adatok szerint a barátkozás idejének megkezdése 2023. április 26., amelytől számított 90 napon belül a munkavállaló 10 nap szabadságra jogosult, ezt a munkáltató ki is adta a 2023. június 1-jétől június 14-ig tartó időszakra.
A határozatban szereplő adatok szerint a 2023. május 11-től június 10-ig tartó 30 napos gondozási idő eredményesen eltelt (azaz a gyermek 2023. május 11-én az örökbe fogadó szülőkhöz költözött), 2023. június 22-én pedig az örökbefogadás véglegessé vált. Jogosult lesz a teljes 168 napos örökbefogadói díjra ebben az esetben a szülő?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2023. július 18-án (441. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7587

[…] számított 168. napig jár. Az örökbe fogadó szülő viszont jogosult meghatározni, hogy a gyermek nevelésbe vételének napjától számított 168 napon belül mely naptól kéri az ellátás megállapítását. Ha azt a nevelésbe vétel napjától eltérően későbbi időponttól kéri, a 168 napot csökkenteni kell a nevelésbe vétel napjától az ellátásra való jogosultság kezdetét megelőző napig eltelt időtartam napjainak számával. Ehhez szükséges a gyermek nevelésbe vételének napját ismerni, ami jelen esetben 2023. május 11. Az igénybejelentéssel kapcsolatban megjegyezzük, hogy az örökbefogadói díjra – mint egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra – vonatkozik az Eb-tv. általános igényérvényesítés szabálya. Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás iránti igény az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthető. Az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani [Eb-tv. 61. § (2) bekezdés]. Az örökbefogadói díj iránti kérelmet az "Igénybejelentés örökbe fogadói díjra" elnevezésű nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a gyámhatósági döntést a gyermek örökbefogadási szándékkal történő nevelésbe vételéről. Az igénylőnek a kérelmet a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni a biztosítása fennállása alatt. A jogosultság elbírálása és az ellátás folyósítása a kifizetőhely feladata. Ha a foglalkoztatónál nem működik kifizetőhely, az ellátásra való jogosultságot az egészségbiztosító […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.