Keresőképtelenség kódja


Hogyan kell eljárnia a kifizetőhely ügyintézőjének az alábbi esetben? Egy több éve a munkáltató alkalmazásában álló dolgozó 2019. november 20-án balesetet szenvedett, amelynek következtében "4"-es kóddal keresőképtelen állományba került. A munkáltató a balesetet kivizsgálta, és üzemi balesetnek ismerte el, amelynek következtében a keresőképtelenség kódja december 1-jétől már "1", azaz üzemi baleset volt. Ez-után a 2020. január 6-tól szóló időszakra kiállított "Orvosi igazolás a folyamatos keresőképtelenségről" elnevezésű nyomtatványon a keresőképtelenség kódja "8", azaz egyéb keresőképtelenség.
Az igazolást kiállító orvos tehát nem zárta le a balesetből kifolyólag fennálló keresőképtelenséget, csak kódváltással jelölte a baleset üzemiségét, majd ismét csak kódváltással az egyéb keresőképtelenséget. Kell kérnie a kifizetőhely ügyintézőjének visszamenőlegesen az igazolás javítását, illetve az "1"-es kód igazolását 2019. november 20-ától? Amennyiben a 2020. január 6-tól fennálló keresőképtelenség már nem az üzemi baleset eredménye, nincs szükség új táppénzes állományba vételre?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2020. február 25-én (373. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6339

[…] Ezért a visszamenőleges módosításra a keresőképtelen állományba tartó orvost felkérni nem lehet.Az "1"-es kódos keresőképtelenségére tekintettel a dolgozó baleseti táppénzben részesült. Az igazolás alapján keresőképtelensége továbbra is fennáll, de már nem az üzemi balesetével összefüggésben, hanem egyéb betegségből kifolyólag, melyet a kód "8"-asra változtatása is igazol. Ez esetben a baleseti táppénz folyósítását le kell állítani, és a dolgozó részére 2020. január 6-tól táppénzt kellene folyósítani, viszont ebben az esetben figyelemmel kell lenni az Eb-tv. 46. §-ának (2) bekezdésében foglaltakra is. A jogszabály értelmében a munkavállaló csak a betegszabadságra […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.