3 cikk rendezése:
1. cikk / 3 Munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalók munkabére, pótlékai
Kérdés: Helyesen jár el az a hét minden napján 12.00 órától 24.00 óráig nyitva tartó bár és étterem funkciót betöltő vendéglátóüzletet üzemeltető vállalkozás, ahol a munkavállalók foglalkoztatása 3 havi munkaidőkeretben történik, a dolgozók nem jogosultak semmilyen pótlékra, viszont a minimálbéren felül egységesen – munkakörtől függetlenül – 10 000 forint juttatást kapnak?
2. cikk / 3 Részmunkaidős munkavállalók szabadsága, betegszabadsága
Kérdés: Helyesen jár-e el a foglalkoztató a heti 30 órás, napi 10 órás munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalói szabadságának elszámolásánál abban az esetben, ha a törvény alapján járó éves szabadságnapokat osztja 5-tel és megszorozza hárommal, tekintettel arra, hogy a működtetésében álló étterem nyitvatartási engedélye csak csütörtök, péntek és szombati napokra 18.00 órától reggel 4.00 óráig szól, és a munkavállalók a többi napon nem dolgoznak? Hogyan kell kiszámolni és kiadni ebben az esetben a betegszabadságot? Jár-e még egyéb juttatás a dolgozóknak a 15 százalékos éjszakai pótlékon túl abban az esetben, ha minden dolgozó azonos időpontban dolgozik?
3. cikk / 3 Megszakítás nélküli munkarend
Kérdés: Egy étteremben három munkavállaló dolgozik. Az egység mindennap nyitva van, 13.00- 24.00 óráig. A dolgozók beosztása az alábbiak szerint folyamatosan ismétlődik. Milyen munkarendnek minősül az alábbi beosztás, és milyen pótlékokat kell fizetni a dolgozóknak? nap 1. dolgozó 2. dolgozó 3. dolgozó 1. 13-24 17-22 0 2. 13-24 17-22 0 3. 13-24 17-22 0 4. 17-22 0 13-24 5. 17-22 0 13-24 6. 17-22 0 13-24 7. 0 13-24 17-22 8. 0 13-24 17-22 9. 0 13-24 17-22 10. 13-24 17-22 0