Munkabér pénzneme


Jogszerűen jár el a munkáltató, ha a több éve fennálló munkaviszony alapján nála dolgozó munkavállalók részére a továbbiakban külföldi fizetőeszközben kívánja fizetni a munkabért arra való hivatkozással, hogy ő is ebben kapja a bevételei nagy részét, és észszerűsíteni kívánja a pénzügyi helyzetét?
A munkáltató egy belső szabályzatban rendelkezett a változásról, és kérte a dolgozóit, hogy adjanak meg másik számlaszámot az utalás érdekében.


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2023. március 7-én (434. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7456

[…] elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.A munkavállalót – ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok miatt az elszámolás módosítása szükséges – a tárgyhónapra vonatkozó munkabér-elszámolás módosításáról legkésőbb a következő havi munkabér elszámolásakor tájékoztatni kell. A munkabér-különbözetet a következő havi munkabérrel egyidejűleg ki kell fizetni. A munkáltató a többletkifizetést az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok szerint levonhatja.Az idézett szakaszok alapján kizárólag magyar forintban lehet munkabért kifizetni, így a munkáltató gyakorlata és az említett belső szabályzata jogsértő. Ez ellen munkajogi igényt lehet érvényesíteni a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságon. Az idézett jogszabály azt is tisztázza, hogy semmilyen más fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló egyéb formában nem lehet munkabért juttatni a munkavállalónak, így étkezési vagy melegétel-utalvány, valamint a manapság közkedvelt bitcoint vagy más kriptovalutákat is kizártak e körből. A munkabért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára utalással kell megfizetni. A felek írásbeli megállapodása esetén a munkabért készpénzben kell megfizetni [Mt. 158. § (1) bekezdés]. Tehát semmi esetre sem kérheti a munkáltató azt, hogy a munkavállaló egy másik bankszámlaszámot jelöljön meg, ez az Mt. szerint objektíve jogsértő. Kiegészítő […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.