tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Munkavállaló korábbi jogviszonyai

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. október 5. (Társadalombiztosítási Levelek 405. szám, 6931. kérdés)

Olvasói kérdés Melyik dokumentumot kell hivatalosan elfogadnia a munkáltatónak abban az esetben, ha a dolgozó által leadott tb-kiskönyvben szereplő adatok és a munkavállaló által utólag leadott "Kivonat a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás adatairól" elnevezésű kivonat adatai között eltérés van az egyik korábbi munkáltatóra vonatkozóan? A korábbi munkáltató által kiállított egyéb igazolások már nincsenek meg, így az adatok ezekből nem ellenőrizhetőek. A munkavállaló azért kérte meg a kivonatot, mert úgy vélte, hogy a kiskönyvben szereplő adatok nem helyesek. Az adatokra a munkavállaló besorolásához van szükség.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]alapján állítja ki. Ez a kivonat tehát tulajdonképpen azt tartalmazza, hogy az érintett személynek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rendelkezésre álló adatok alapján mely foglalkoztatónál milyen időszakban állt fenn biztosítási jogviszonya. Az igénylő a kivonatban kérheti a kereseti/jövedelmi adatai feltüntetését is 1988. január 1-jétől kezdődően. A kivonat kérhető a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található összes adatra, vagy egy meghatározott időszakra, illetve konkrét foglalkoztatóra vonatkozóan is.A kivonat és a rendelkezésre álló tb-kiskönyv adatai között fennálló lényeges különbség tehát fennáll, azt azonban a jelenlegi foglalkoztató saját hatáskörben nem döntheti el, hogy melyiket fogadja el helyesnek.A problémára a megoldást - véleményünk szerint - egy nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás fogja jelenteni, amelynek elsődleges célja, hogy az érintett személy tájékoztatást kapjon a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyairól és kereseteiről, jövedelmeiről, illetve a közölt adatok jóváhagyása esetén megtörténjen azok teljes körű nyilvántartásba vétele, a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba történő bejegyzése.Az eljárás megindítását kétféle módon lehet kezdeményezni, a lényeg, hogy ez nem a munkáltató, hanem közvetlenül a munkavállaló kompetenciája.Az érintett személy a Tny-tv. 96/E. §-ának rendelkezése értelmében a megszerzett szolgálati idejéről, illetve más adatairól hatósági bizonyítvány kiállítását kérheti. Ezen eljárás kezdeményezése lehetséges ügyfélkapun keresztül, illetve személyesen a kormányhivataloknál vagy postai úton is, az eljárás megindításához szükséges formanyomtatvány kitöltésével.A "Kérelem hatósági bizonyítvány kiadására" elnevezésű nyomtatvány letöltésére a Magyar Állam-kincstár honlapján a Nyomtatványok/További nyomtatványok/Hatósági bizonyítvány menüpontból van lehetőség: https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/component/weblinks/category/141-nyomtatv%C3%A1nyok/29-tov%C3%A1bbi-nyomtatv%C3%A1nyok/423-hat%C3%B3s%C3%A1gi-bizony%C3%ADtv%C3%A1ny.html?Itemid=101Amennyiben korábban még nem történt adategyeztetési eljárás - ami valószínű, hiszen ebben az esetben[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mennyi időre folyósítható táppénz annak a 2021. október 18-tól keresőképtelen munkavállalónak, aki 2021. szeptember 2-től áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, de a tb-kiskönyvét nem adta le, és utólag sem szerezte be?

Tovább a teljes cikkhez

Elfogadhatja a táppénz számfejtése során a kifizetőhely a munkaügyi központok által kiállított igazolást a folyamatos biztosítási jogviszony igazolására, tekintettel arra, hogy a pandémiás helyzet miatt a tb-kiskönyvbe nem pecsételik be a munkanélküli-ellátás...

Tovább a teljes cikkhez

Be kell jegyezni a jogviszonyadatokat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra vonatkozó szabályok szerint adózó megbízási jogviszonyban álló személy "tb-kiskönyvébe"? Mi történik abban az esetben, ha a megbízott nem adja át a kiskönyvét?

Tovább a teljes cikkhez

Be kell vezetni a GYES időszakát a társadalombiztosítási igazolványba?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére