GYES lejárta


Milyen lehetőségei vannak annak a munkavállalónak, akinek a legkisebb, harmadik gyermeke 2020. március 29-én lesz 3 éves, de csak szeptembertől veszik fel az óvodába, ezért szeretne vele otthon maradni? Főállású anyaként jogosult lesz gyermeknevelési támogatásra?
Abban az esetben, ha tovább is otthon szeretne maradni, pontosan meg kell mondania a munkáltatónak, hogy mennyi időre kívánja még igénybe venni a fizetés nélküli szabadságot?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2020. április 14-én (376. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6401

[…] – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.A 130. § szerint a munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. §-ban foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt.A munkavállaló tehát – általános esetben – csak a gyermek 3 éves koráig kérheti jogszerűen a fizetés nélküli szabadságot, illetve a gyermek 10. életéve betöltéséig akkor, ha a gyerek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos.Jelen esetben szerencsére nem erről van szó, tehát a meghosszabbított GYES, illetve a fizetés nélküli szabadság lejárta után a munkavállalónak mindenképpen vissza kell térnie a munkába.A továbbiakról a döntést a munkáltatónak és a munkavállalónak tulajdonképpen közösen kell meghoznia.1. Abban az esetben, ha a munkáltató a későbbiekben mindenképpen számít a munkavállaló munkájára, kérésére természetesen engedélyezheti a fizetés nélküli szabadságot, akár hosszabb időre is. Ebben az esetben megegyezés kérdése, hogy milyen időszakra és milyen feltételekkel mehet el a dolgozó a fizetés nélküli szabadságra. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a munkáltatónak ezzel kapcsolatban semmilyen kötelezettsége nincs, kizárólag a saját döntése, hogy engedélyezi-e ezt a megoldást, vagy nem.Az újabb fizetés nélküli szabadság megkezdése előtt a munkavállaló jogosult igénybe venni az összegyűlt és ki nem vett szabadságát.2. Abban az esetben, ha a munkavállaló a GYES lejárta után nem kíván visszamenni dolgozni, vagyis mindenképpen otthon kíván maradni a gyermekekkel, és a munkáltató nem engedélyezi számára a fizetés nélküli szabadságot, fel kell mondania.A felmondási időt – ellenkező megállapodás hiányában – le kell […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.