tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

1959-ben született bányász nyugdíjazása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2018. október 16. (Társadalombiztosítási Levelek 346. szám, 5896. kérdés)

Olvasói kérdés Mikor mehet nyugdíjba egy 1959. június hóban született férfi, aki jelenleg is aktívan dolgozik egy bányaüzemnél? Érvényesíthető az igénybevétel során a bányánál ledolgozott 20 év alapján járó korkedvezmény abban az esetben, ha az igénylő ezeket az éveket még a kedvezmény megszüntetése előtt töltötte jogosító munkakörben?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]alapján az igénylő korhatár előtti ellátásra szerezhet jogosultságot. A korhatár előtti ellátás az öregségi nyugdíjkorha-tár?betöltése előtt annyi évvel korábban kérhető, ahány év korkedvezményt az igénylő 2014. december 31-éig szerzett.A korkedvezmény figyelembevételével a korhatár előtti ellátásra az az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy jogosult, aki a korhatár előtti ellátás kezdőnapjáig, de legkésőbb 2014. december 31-éig a Tny-tv. 2011. december 31-én hatályos szabályai, vagy a 23/1991. Korm. rendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett, feltéve, hogy átmeneti bányászjáradékra, vagy táncművészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdőnapján rendszeres pénzellátásban nem részesül.A bányász dolgozók esetében további kedvezményt jelent, hogy a bányász a 23/1991. Korm. rendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerinti egy év korkedvezményre - az egyéb feltételek teljesítése esetén - akkor is jogosult, ha a korkedvezményre jogosító munkakörben csak három évet töltött el.A korkedvezményre jogosító idő pontos tartamát adategyeztetési eljárás kezdeményezésével, vagy hatósági bizonyítvány igénylésével lehet megtudni. A?hatósági bizonyítvány kiállítása a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő teljes időszakra, vagy meghatározott[…]

Figyelmébe ajánljuk

Felmondhatja a munkáltató a munka-viszonyt, ha a munkavállaló nincs beoltva a Covid-19 vírus ellen?

Tovább a teljes cikkhez

Beszámíthatja a korábban befizetett közterheket csökkentő tételként egy biztosított egyéni vállalkozó, aki az év első felében nem rendelkezett bevétellel, de a minimumközterheket megfizette, a 3. negyedévtől azonban nagyobb összegű bevételei folynak be, így lehetősége...

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan alakul a biztosítási, a szolgálati, illetve a jogosultsági ideje annak a munkavállalónak, aki behívás alapján történő munkavégzés keretében havi 32 órás munkaidőben dolgozik, amit 8 munkanapon, napi 4 órás munkaidőben teljesít?

Tovább a teljes cikkhez

Csökken a kötelezően fizetendő bér abban az esetben, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében nem nyolc, hanem csak négy vagy hat órában kerül sor a munkavégzésre, vagy ebben az esetben is meg kell adni a 6545 forintot?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére