tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Pénzben kapott béren kívüli juttatás értékhatárának átlépése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2017. október 10. (Társadalombiztosítási Levelek 326. szám, 5538. kérdés)

Olvasói kérdés Hogyan kell eljárni az adókötelezettség rendezésének érdekében abban az esetben, ha egy kilépő dolgozó, aki a béren kívüli juttatásként pénzösszeget is kap, az időarányosnál már több juttatásban részesült?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]adókötelezettséget megállapítani. Ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben szerzett (1) bekezdés a) pontja szerinti juttatás értéke az éves keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell az adókötelezettséget megállapítani azzal, hogy e meghaladó rész a 69. § (2) bekezdése szerinti közteheralap számításánál figyelmen kívül hagyható, vagy az e (meghaladó) közteheralap után már megfizetett közterhek az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthetők."E szabályozás alapján a jogviszony év közbeni megszűnésekor az időarányos keretösszeget meghaladó összeg - adózási szempontból - béren kívüli juttatásból átminősül munkaviszonyból származó jövedelemmé. A munkaviszonyból származó jövedelem adókötelezettségét a megszűnés hónapja kötelezettségeként kell megállapítani, ugyanakkor az így átminősített jövedelemre már nem kell alkalmazni a nem pénzbeli juttatások adózási szabályát, azaz nem kell a 18 százalékkal emelt adóalapra 15 százalék személyi jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni. Ha ezek a közterhek korábban megfizetésre kerültek, akkor az önellenőrzéssel helyesbíthető.Másként minősül, ha a munkáltató szabályzata alapján az időarányos keretet túlhaladó részt a munkavállalónak vissza[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kaphat-e étkezési utalványt mindkét munkahelyén az a munkavállaló, aki a heti 36 órás főfoglalkozású munkahelye mellett másodállásban is munkaviszonyban áll egy másik munkáltatónál? Kell-e nyilatkoztatni a munkavállalót valamelyik munkahelyén, illetve a juttatások...

Tovább a teljes cikkhez

Adható béren kívüli juttatás a mellékszolgáltatásra kötelezett, kiegészítő tevékenységű ügyvezető részére, aki a kft.-től az osztalékon kívül semmilyen jövedelmet nem vesz fel?

Tovább a teljes cikkhez

Minősülhet-e a 12 500 forint összegű béren kívüli juttatásra jogosító munkahelyi étkezésnek, ha a munkáltató zárt ebédlőjében ételfutártól megrendelt ételt mikrohullámú sütőben felmelegítve fogyasztják a dolgozók?

Tovább a teljes cikkhez

Pénzbeni, vagy természetbeni juttatásként érdemes-e jövedelmet juttatni 2010-től, tekintettel arra, hogy csökkent a személyi jövedelemadó, illetve megváltozott a természetbeni juttatások adózása is?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére