Munkaidőkeretben dolgozó munkavállalók szabadsága


Korábban a Társadalombiztosítási Levelekben 3220. számon megjelent kérdésünkben is a folytonos munkarendben, féléves munkaidőkeretben (kollektív szerződés alapján 7 nap munka, 7 nap pihenő, napi 12 órában) dolgozók szabadságának, betegszabadságának kiadásáról kérdeztük Önöket. Általánosságban megválaszolásra került a kérdés, de részletesebben is szükségünk lenne a segítségükre!
Pl. egy munkavállaló június hónapban a következőképpen dolgozott: június 1-7. munka, június 8-14. pihenő, majd 15-16-án dolgozott, 17-től 19-ig szabadságra ment, 20-21-én dolgozott, azután 22-28-ig pihenős volt, majd a hónap utolsó két napján ismét dolgozott. Ilyenkor hány nap szabadság kerül számfejtésre? Ha a munkarend szerint munkával töltött héten vesz ki szabadságot, ami áthúzódik a pihenős hét napjaira is, akkor mi a szabályos eljárás?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2011. október 25-én (206. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3535

[…] ötnapos munkahéttel dolgozók. A kérdésbeli munkáltatónál a munkavállalókat egyenlőtlen munkaidő-beosztásban hathavi munkaidőkeretben foglalkoztatják. A beosztás szerinti munkanapjaikon napi 12 órát dolgoznak 7 napon keresztül, ezt követően 7 nap szabad. A 7 szabadnap tartalmazza a pihenőnapjaikat és az ún. kiegyenlítő szabadnapjaikat. A munkavállaló részére a szabadságnapokra – ideértve a betegszabadságot is – a rá irányadó munkaidőmérték szerinti munkaidőt kell elszámolni, ami a napi nyolcórás teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén azt jelenti, hogy a szabadság napjára nyolc órára eső távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha egyébként beosztása szerint ennél többet vagy kevesebbet kellett volna dolgoznia. Az Mt. szerint munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő számításakor az Mt. 151. § (2) bekezdésében megjelölt távollét – köztük a szabadság és betegszabadság ideje -, illetve a keresőképtelenség időtartamát figyelmen kívül kell hagyni, vagy az erre eső napokat a munkavállalóra irányadó napi munkaidő mértékével kell figyelembe venni. A gyakorlatban mindig problémát jelent, hogy hogyan, illetve hány nap szabadságot kell kiadni, ha a munkavállaló nem teljes hétre, hanem pl. a beosztott munkanapokat megszakítva kíván szabadságot kivenni. A kérdésből nem derül ki, de a féléves munkaidőkeret feltehetőleg úgy van meghatározva, hogy az első féléves keret január 1-jétől június 30-ig, a második féléves keret július 1-jétől december 31-ig tart. Azon a héten, amikor a munkavállaló június 17-19-ig szabadságra ment, akkor volt a munkavállalónak hétfői és keddi napokon – nevezzük úgy – két pihenőnapja. A beosztás szerinti munkanapokra mindenképpen ki kell írnia a munkáltatónak 3 szabadságnapot. A közvetlenül megelőző és követő napokra szabadságnapok nem írhatók ki, mivel a munkavállaló dolgozott. A szabadságnapokra, vagyis a három napra azonban a keretből csak 3x8 óra vonható le, így előáll az a helyzet, hogy a keretben még hátralévő időben (június 30-ig) plusz 12 óra beosztandó, illetve a munkavállalóval ledolgoztatható munkaidő keletkezik. Ezt a munkáltató például úgy tudja ledolgoztatni, hogy a keret végéig az egyébként kiegyenlítő szabadnapnak minősülő valamelyik napra 12 órás munkaidőben beosztja a munkavállalót. (A tapasztalat szerint […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.